Cenzúrázott könyv a CIA kínzásairól

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem érünk el eredményt a kínzással, és morálisan is elfogadhatatlan, állítja Glenn Carle, aki 23 éven át dolgozott az amerikai titkosszolgálatnál, majd egy hosszú kihallgatás során szerzett élményeit könyvben foglalta össze. A Kihallgató című alkotás átesett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) cenzúráján, ezért rengeteg benne a kitakarás, Carle-nak olyan megállapodása van egykori munkaadójával, hogy semmit nem ad ki, amelyet nem engedélyez a kémszervezet. Carle nem árulhatja el, milyen nyelven beszél, azt azonban igen, hogy 12 éven át élt Franciaországban, oda járt egyetemre, és ott ismerte meg a feleségét.
A volt ügynök állítása szerint részt vett több kihallgatásban 2001. szeptember 11-e után, amelyek során rendszeres volt a kínzás, miközben egy feljebbvalója elárulta, mindenre engedélyük van. Egy férfit elfogtak ismeretlen helyen, a nyílt utcán és éveken át próbálták kiszedni belőle az információkat, miközben Carle szerint az illető nem volt az al-Kaida terrorhálózat tagja, és ezt ők is tudták. „Nem szabad egy embert nyolc éven át egy föld alatti börtöncellában tartani csak azért, hogy elkerüljük a szégyent. Az általunk használt módszerek egyébként haszontalanok és elfogadhatatlanok” – írta a volt CIA-ügynök.
Glenn Carle szerint a Bush-kormányzat arra kérte őt, hogy szerezzen terhelő információkat Juan Cole személyével kapcsolatban, aki ellenzője volt az iraki beavatkozásnak. Carle azt állítja, legalább két alkalommal jött kérés, hogy az információ birtokában tegyék hiteltelenné az Informed Comment című blog íróját, de az ügynök visszautasította a megkeresést. Juan Cole kongresszusi vizsgálatot követel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.