Coimbrától Coimbráig

Deák Zsigmond
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly augusztus végén vállalható mérleggel (három győzelem, öt vereség), magához képest jó teljesítménnyel zárta a drasztikusan megfiatalított magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőket. Nem hiába mondta akkor Mészáros Lajos szakmai igazgató, hogy a fejlődést látja, de arra reális esélyt nem, hogy a tíz, idén pótselejtező csapat közül benne leszünk az Eb-n induló első kettőben. Ám ekkor jött a nemzetközi szövetség némileg váratlan döntése, amely menet közben 16-ról 24-re emelte fel a kontinensviadal létszámát. Ennek alapján, kis szerencsével egyből ott lehettünk volna Litvániában, de az sem rossz, hogy most már nem tízből, hanem háromból kell a kettőben végezni. Riválisaink Portugália és Finnország, a felek oda-visszavágót játszanak egymással, a sorozat ma este indul Coimbrában, s 24-én zárul ugyanitt. Kezdetnek a mieink, végnek pedig majd az északiak utaznak a bő százezres közép-portugáliai városba.
Szombati számunkban Hanga Ádámmal, a magyar gárda húzóemberével készítettünk interjút, amelyben kifejtette, hogy egyenlő erők küzdelmét várja. A mai rivális luzitánok mindenesetre mind a kilenc előkészületi mérkőzésüket megnyerték, de keretükben nincs nemzetközi szinten ismert játékos, mindenki a hazájában játszik, kivéve egyetlen „légiósukat”, Carlos Andradét, aki a Zöld-foki szigeteken. Többen részesei voltak a 2007-es Eb-9. hely kivívásának. A mieink közül Lóránt Péter évek óta a spanyolországi Burgosban pallérozódik, Hanga most igazolt a Manresához, sikerült honosítani a bajnok Szolnok amerikai irányítóját, Obie Trottert, s Báder Márton is újra vállalta a válogatottságot.
A csapat tehát erősödött tavalyhoz képest, s Mészáros Lajos szerint a felkészülés is jól sikerült: „Mindent a terv szerint hajtottunk végre, mostanra remélhetőleg egy friss és harapós válogatott állt öszsze. A hajrában már rövidebb, pörgősebb edzések voltak, meggyőződésem, hogy jó úton vagyunk. A 14-es keretből Trepák Zoli és Soós Gábor nem jött velünk Coimbrába. Riválisaink minden bizonnyal jól állnak önbizalom dolgában: a portugálok kilenc, a finnek pedig öt győzelemmel zárták a felkészülést. Előbbieken talán felül tudunk kerekedni fizikálisan, iramot megyünk majd ellenük, a finneket erősebb, atletikusabb csapatnak tartom.”
Csak a miheztartás végett: a pótselejtező első helyezettje augusztus 31-én Horvátországgal a C, a második pedig Törökországgal az A csoportban kezdi meg a litvániai Eb-küzdelmeket.
A magyar válogatott utazó kerete: Szabó Zsolt (Sopron), Horváth Ákos (Szolnok), Vojvoda Dávid (Paks), Wittmann Krisztián (Kecskemét), Fodor Márton (Szolnok), Hanga Ádám (Manresa), Molnár András (Sopron), Tóth Ádám (ZTE), Báder Márton (Szolnok), Keller Ákos (Albacomp), Trotter Obie (Szolnok), Lóránt Péter (Burgos).
A pótselejtező menetrendje: Portugália–Magyarország, Coimbra, augusztus 9.; Magyarország– Finnország, Szolnok, augusztus 12.; Finnország–Portugália, Helsinki, augusztus 15.; Magyarország–Portugália, Szolnok, augusztus 18.; Finnország–Magyarország, Helsinki, augusztus 21.; Portugália–Finnország, Coimbra, augusztus 24.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.