Csőd? Amerika kifuthat az időből

Már eddig is jelentős volt a nyugtalanság, de tegnap már pattanásig feszültek az idegek az Amerikai Egyesült Államokban és a világ pénzpiacain. A washingtoni huzavona folytatódása miatt tegnap egy lépéssel közelebb került az újabb gazdasági válság felé a világ. A svájci frank árfolyama már a 240 forint közelében járt.

Munkatársainktól
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb izgalmakat kiváltó hír az volt, hogy tegnap bizonytalan időre elhalasztották a képviselőházi republikánus frakció által kidolgozott megszorító- és államadósság-emelő csomag beterjesztését. Az amerikai elnök nyilvános beszédben igyekezett rábírni a szembenálló republikánusokat és demokratákat a megegyezésre. Barack Obama úgy fogalmazott: rengeteg kiút van e zűrzavaros helyzetből, de már csaknem kifutottunk az időből.
Ez utóbbi csakugyan így van, főképp ha azt vesszük alapul, hogy a washingtoni adósság felső korlátjának megemelése nélkül augusztus 2-a, azaz jövő kedd után technikai értelemben beáll az amerikai állam fizetésképtelensége. Egy ideig még ezután is lesz pénz a kasszában, de ha akadozni kezd az adósság törlesztése, az az elemzők egy része szerint a korábbinál is nagyobb válsághullámot indít el a világgazdaságban. Mások szerint viszont inkább a közelgő elnökválasztásokat megelőző belpolitikai vitáról van szó, amelynek egyedüli célja az, hogy elfogadtassa az amerikai közvéleménnyel az elkerülhetetlen megszorításokat.
Bárhogy is zárul a washingtoni adósságdráma, a következményeket a legjobb forgatókönyv teljesülése esetén is biztosan megérzi a világ. Az elemzők körében egyöntetűvé vált az a vélekedés, hogy az óriási amerikai adósság a jövőben nem kaphatja meg a hitelminősítőktől az AAA kategóriás csúcsbesorolást, ezért az amerikai gazdaság leminősítése elkerülhetetlenné vált. Hazánkat az amerikai vihar elsősorban a svájci frank további erősödésében és a törékeny gazdasági növekedés visszaesésében érheti utol. Már a tegnapi feszültség következményeit is érezhettük: igazából a tengerentúli zűrzavar az oka annak, hogy a svájci frank árfolyama délután újabb történelmi csúcsot döntött, 239 forint fölé került.

Vezércikk a 7., továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.