Drága marad az olaj

Hírösszefoglaló
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy száz dollár körüli hordónkénti árra van szükségük a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak ahhoz, hogy költségvetésük egyensúlyban maradjon – mondta egy közel-keleti olajipari szakember a Dow Jones üzleti hírügynökségnek. A távirati iroda által szemlézett nyilatkozat szerint emiatt egyelőre nem várható, hogy a szervezet lépne az olajárak csökkenésének ellensúlyozása érdekében. Csütörtökön a referencia OPEC-kosár hordónkénti ára 107,48 dolláron zárt. Az északi- tengeri Brent olajfajtáért hordónként 109,37 dollárt adtak a pénteki kereskedés zárásakor. Ez több mint 10 dollárral alacsonyabb ár a megelőző hetinél. Ugyancsak pénteken a nyugati félteken irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 86,88 dolláron zárt, 9,2 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A szakember elmondta: ha tartós változás van a piacokon, akkor „az OPEC egyeztetni fog arról, tartson-e találkozót vagy sem”. A csoport ugyanakkor nem hoz gyors döntéseket – tette hozzá.
Hasonlóképpen vélekedtek a Barclays Capital elemzői, akik pénteki elemzésükben arról tájékoztattak, hogy becsléseik szerint Szaúd-Arábiának 95-100 dollár körüli Brent-olajárra van szüksége, hogy fenntartsa költségvetése egyensúlyát.
Mindeközben Kuvait olajminisztere vasárnap a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: azt várják, az olaj ára ismét növekedésnek indul, amint a világpiacokon helyreáll a befektetői bizalom. Az elmúlt napokban azért estek az olaj nemzetközi jegyzései, mivel befektetők úgy látják, a világgazdasági növekedés lassulásának hatására csökkenhet az olaj világpiaci kereslete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.