Egy óbudai házaspár egyelőre megmenekült

Felfüggesztette a bíróság egy óbudai házaspár kilakoltatását, miután a Magyar Érdekvédelmi Szövetség végrehajtási kifogást nyújtott be. A törlesztőrészletet fizetni képtelen család nem az egyedüli az országban. Miskolcon a be nem fizetett számlák miatt kerülhetnek egyesek utcára, amit a Magyar Szociális Fórum közleményében ítélt el.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyt adott a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a Magyar Érdekvédelmi Szövetség (MÉSZ) által benyújtott végrehajtási kifogásnak, és felfüggesztette egy Óbudán lakó házaspár mára tervezett kilakoltatását.
Az óbudai család másfél héttel ezelőtt kétségbeesett levélben fordult a MÉSZ-hez, s a társaság segítségét kérte. A házaspár korábban banki kölcsönt vett fel, de amikor a hitel törlesztőrészlete kétszerese lett az eredeti összegnek, képtelenek voltak tovább fizetni – árulta el lapunknak Vajda Attila, a szervezet munkatársa. – Próbáltak ismerősöktől kölcsönt szerezni, ami nem sikerült. Hirtelen felbukkant egy idegen férfi, aki hárommillió forintot ajánlott nekik, hogy rendezzék banki tartozásukat – mondta Vajda. Az ismeretlen jótevő egy ingatlanirodába vitte a gyanútlan házaspárt, ahol két másik személy várta őket. – Egy üres papírt tettek eléjük, hogy csak írják alá, és megkapják a pénzt – meséli a történteket a szervezet tagja. Mint mondta, a család annyira kétségbe volt esve, hogy aláírta az üres papírt, ám pénzt nem kaptak, csak elküldték őket. – Ekkor fordultak hozzánk, hogy segítsünk, mert augusztus 2-án kirakják őket az utcára. Soron kívüli kérelemmel fordultunk az illetékes bírósághoz, hogy a peres eljárás lezárultig függesszék fel a kilakoltatást – mondta Vajda Attila.
Nem csak a bedőlt hitelek miatt kerülhet utcára egy család. Miskolcon a fideszes vezetésű önkormányzat megelégelte, hogy az elmúlt években közel 50 százalékkal megnőtt a kintlevőségek mértéke, ezért drasztikus lépésre szánta el magát.
Felszólítások, korlátozó és felfüggesztő intézkedések sora vette kezdetét, amelynek hatására az ügyfélszolgálatok forgalma május óta megduplázódott, a részletfizetések darabszáma az előző hónapok átlagához képest négy-ötszörösére, a pénztárba történő befizetések háromszorosukra emelkedtek. Vannak azonban olyanok, akik évek óta nem fizetik közüzemi számláikat, ezért idén 5209 bérlakásból 126 esetben a bérleményt ki is üríthetik, de ebből a 126-ból csak 23 esetben van erre konkrét időpont. Hasonló számban történtek bérleménykiürítések tavaly és azelőtt is, a helyi szociális szolgáltatókkal együttműködve, a helyi szociális rendeletnek és a szociális törvénynek megfelelően.
A jövedelemhiány nem lehet ok a kilakoltatásra – állítja a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF) a miskolci kilakoltatásokra reagálva. A szervezet közleményben szólította fel Miskolc polgármesterét és a kormányt, hogy ne engedje meg családok tömeges utcára kerülését. – Felelősnek csak az a politika nevezheti magát, amely nem engedi meg, hogy elvegyék a fedelet azoknak az embereknek a feje fölül, akik elvesztették a munkájukat, és nincs miből megélniük. Vajon miből fizethetné a közüzemi díjat az, akinek élelemre sem jut? – szegezi a kérdést az MSZF a miskolci polgármesternek és a kormánynak. A társaság követeli, hogy egy fizetésképtelenné vált közüzemi díjhátralékost még bírói ítélettel is csak azzal a feltétellel foszthassanak meg otthonától, hogy az érintett ne kerüljön az utcára, hanem emberhez méltó másik lakást biztosítsanak neki a bírói ítélettel elvett régi helyett.
A miskolci önkormányzat válaszközleményében azt írja: naponta jelentkeznek olyan családok, amelyek ha nehezen is, de fizetik közüzemi számláikat, míg vannak, akik 5-6 éve semmilyen számlát nem fizetnek, és erre hajlandóságot sem mutatnak. Az intézkedésekkel a fizetőket is védik, hiszen nemcsak az egyén, hanem a társasházak adósságállománya is évről évre növekszik. A problémák felhalmozódása és akuttá válása elkerülhető lett volna, ha évekkel ezelőtt megkezdik a nem fizetőkkel szembeni intézkedéseket, a kintlevőség kezelését. Ha kilakoltatásra, bérleménykiürítésre kerül sor, azt minden esetben csak jogszerűen, az arra jogosult önálló bírósági végrehajtó, illetve jegyzői hatóság hajthatja végre, együttműködve a szociális szolgáltatókkal. A cél nem a kilakoltatás, hanem a felhalmozott adósság kezelése, a követelések befolyásának biztosítása, a jogszerű és méltányos eljárás során a fizetők védelme – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.