Elítélték a gyilkost a szélsőségesek

2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egytől egyig elhatárolódtak az európai szélsőséges pártok és csoportok Anders Behring Breiviktől tömeggyilkossága után, pedig a norvég férfi többekkel kapcsolatot tartott fenn. Legutóbb a nacionalista Igaz Finnek nevezetű párt elnöke ítélte el a kettős merényletet. „A norvégiai mészárlás szörnyű bűntett a lakosság, az emberiség, az élet ellen” – írta tegnapi közleményében Timo Soini. Korábban az iszlámellenes Osztrák Szabadságpárt adott ki nyilatkozatot, hogy Breivik akcióját ne mossa össze senki a párt tevékenységével. Sören Espersen, a Dán Néppárt egyik parlamenti képviselője pártja nevében elutasított minden olyan tömörülést, amely a demokráciát felszámolva erőszakra szólít fel.
Az iszlámellenességéről közismert Geert Wilders holland politikus közölte, a Szabadságpárt undorodik mindattól, amit Breivik vall és amit tett. Hasonló nyilatkozatokat adtak ki azok a pártok – a francia Nemzeti Front, a Svéd Demokraták, a belga Vlaams Belang, az olasz Északi Liga –, amelyekről Breivik említést tett 1500 oldalas „kiáltványában”. A Jobbik elnöke emberiségellenes bűncselekménynek minősítette a mészárlást.
Anders Behring Breivik több európai szélsőséges csoportnak – így a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak – is levelet küldött közvetlenül azelőtt, hogy végrehajtotta szörnyű tettét. Noha ezeket a mozgalmakat bizonyos szinten szövetségeseinek tekintette a gyilkos, iszlámgyűlöletéből fakadó Izrael-barátsága miatt nem véletlen, hogy elsősorban nyugat-európai, iszlám- és bevándorlóellenes csoportokkal – mint például az Angol Védelmi Ligával – került jó viszonyba, nem kelet-európai szélsőséges mozgalmakkal, amelyeknek kevesebb a bajuk a mozlimokkal, inkább a cigányellenesség és az antiszemitizmus jellemző rájuk – mutatnak rá a Breivikkel foglalkozó sajtóelemzések. Mint kiáltványából is kiderül, Breivik sokkal inkább szimpatizált a középkori keresztes lovagokkal, mint Adolf Hitlerrel. A norvég férfi kifejezetten rokonszenvez a cionistákkal is, akikkel szerinte szoros szövetségeket kell kötnie Európának a mozlimok kiűzéséhez. Manifesztumában azt írja, hogy csak a multikulturalizmust támogató liberális zsidók ártottak Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.