Emlékezés őseinkre a bugaci pusztán

Hírösszefoglaló
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetünk jövője: az erős család, a gyermekáldás, a megújulás, a rokoni összetartás, a nemzeti összefogás és a velünk rokonítható népek kölcsönös rokonszenve, sokoldalú együttműködése – mondta Lezsák Sándor a Bugac település melletti pusztában tartott Ősök napja rendezvényen. A honfoglalás korát idéző, őseink emlékét a középpontba állító háromnapos esemény fővédnöke úgy fogalmazott: az év 365 napja is lehetne az ősök napja, hiszen történelmünk példamutató személyiségei adnak nekünk éltető reményt és erőt.
„Ősöd üzen, a nap párduca. Messze időt viszek. Tudd, Isten földedről vezette tur nemzetet szerte világba” – idézte Szörényi Levente rockoperájának, az Atilla, Isten kardjának sorait az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki egyben a mű dalszövegírója.
– A magyar őstörténet megújulásának kezdetén vagyunk, s bízom abban, hogy a fiatal történészek lehetőséget kapnak arra, hogy a kincses kelet értékeit feltárják, s bizonyítsák azt, ami a szívünkben él, agyunkban van – emelte ki Lezsák, hozzátéve: ezek a történészek tudják, hogy az „ősök kézmozdulata, a motívumok rokoníthatnak bennünket sok néppel”, amelyekkel együtt rokonszenvvel leszünk képesek kapcsolatokat építeni az élet minden területén.
A rendezvényen felszólalt Erdenecsimeg Ombószüren, Mongólia magyarországi nagykövete is, aki a mongolok hun leszármazottságát hangsúlyozta. A hun birodalom megalapításának 2220. évfordulójának ünnepségeit egyébként augusztus végén tartják Mongóliában, amelyre Magyarországot is meghívták.
Az Ősök napján az ősi magyar kultúrát felvonultató hagyományőrzők szinte minden képviselője megjelent. A területen több tucat jurtát állítottak fel, a sátrakban előadások és bemutatók követték egymást, ezenkívül lovas és gyalogos harcosok felvonulását is megtekinthették az érdeklődök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.