Érdekvédők „A rabszolgatartás kézikönyvéről”

„A rabszolgatartás kézikönyve” címmel készített átfogó szakértői anyagot a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok az új munka törvénykönyve tervezetéről. Eszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium elképzelései a jelenleginél is alárendeltebb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzák a munkavállalókat.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés kivétellel a munkavállalókra hátrányosabb szabályozást tartalmaz az új munka törvénykönyve tervezete; alig van a javaslatnak olyan szakasza, amely – ha apró eltérésként is, de – ne kedvezőtlenül érintené a munkavállalókat – így összegzi a nemzetgazdasági tárca nagy vihart kavart tervezetét a Liga és a kabinettel egyébként lojális Munkástanácsok. „A rabszolgatartás kézikönyve” címmel a kormány minden illetékesének elküldött 75 oldalas kritika szerint az új munka törvénykönyvében számos eddigi garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, azoktól el lehet térni a munkavállalók hátrányára is – míg a jelenlegi szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik. A nemzetgazdasági tárca tervezete mindemellett nem teszi érdekeltté a munkáltatót a kollektív szerződés kötésében, mert lehetőséget ad arra, hogy azokat a kérdéseket, amelyeket jelenleg elsősorban kollektív szerződésben kell szabályozni, a munkáltató egyoldalúan meghatározhassa. Ilyen például a munkaidő, a munkarend, a munkaidőkeret kérdése, a leltárfelelősség szabályainak, a rendkívüli munkavégzés éves felső határának a meghatározása, illetve, hogy a túlórapótlékot szabadidővel válthassák meg.
A Liga és a Munkástanácsok szerint a szakszervezetek aktivitása ellen hat az eddigi szakszervezeti jogosítványok, kedvezmények megszüntetése, illetve szűkítése. Ilyen például a véleményezés, a kifogás, az ellenőrzési jog, a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelmének megszüntetése, vagy hogy a munkáltató maga dönthetné el, melyik szakszervezettel köt kollektív szerződést. A két konföderáció a szociális biztonság gyengítésének tartja az átlagkereset fogalmának eltörlését, a munkáltató kártérítési felelősségének korlátozását, a felmondási tilalmak megszüntetését, a munkavállaló teljes kártérítési felelősségét. Ilyen továbbá, hogy a munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén sincsen továbbfoglalkoztatási kötelezettség, elmaradt munkabér helyett pedig legfeljebb tizennyolc havi távolléti díjnak megfelelő összegű kártérítés jár.
A Liga és a Munkástanácsok felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetgazdasági tárca javaslata lényegesen kibővíti a munkavállaló személyes adatai harmadik személyek részére történő átadásának lehetőségét. Az adatokat a „munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése érdekében” a munkáltató a munkavállaló hozzájárulása nélkül is átadhatja adatfeldolgozó cégeknek.
Az érdekvédők rendkívül aggályosnak tartják a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő magatartásának ellenőrzésére vonatkozó szabályozást, amely a munkavállaló személyhez fűződő jogainak védelmét a legkisebb mértékben sem biztosítja. A rendelkezés ugyanis lehetővé teszi a munkavállaló magatartásának ellenőrzését akár a munkaidőn és munkahelyen kívül is. Sőt, a munkáltató úgy alkalmazhat technikai eszközt a munkavállaló ellenőrzésére, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. A Liga és a Munkástanácsok mindemellett aggályosnak tartja, hogy az új munka törvénykönyve koncepciója nem tartalmazza az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosításának követelményét, ahogyan nem tartalmazza a bérfizetési, a munka megszervezésére és irányítására vonatkozó, illetve a munkavégzéshez szükséges ismeretek biztosításának kötelezettségét sem.
– A tervezet a munkajogot egyértelműen a polgári joghoz kívánja közelíteni, figyelmen kívül hagyva a munkaviszony sajátos természetét, a munkáltató és a munkavállaló eltérő érdekérvényesítési helyzetét, azaz a munkáltató erőfölényét. Ezzel egyidejűleg azonban a munkáltatói főkötelezettségek körét szűkíti, míg a munkavállalói kötelezettségeket szigorítja, valamint a munkavállalókkal szemben alkalmazható hátrányos jogkövetkezmények lehetőségét az eljárási garanciák biztosítása nélkül tágítja – áll a Liga és a Munkástanácsok kritikájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.