Érseki adomány az államadósság mérséklésére

Hírösszefoglaló
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmillió forintot adományozott az államadósság elleni alapnak a nyugalmazott veszprémi érsek, aki Számvetés című, három kiadást megért könyvéből származó teljes bevételét ajánlotta fel az alap javára – írta az MTI. Szendi József a pénz befizetéséről szóló utalványt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek adta át. A 90 éves pap már május elején elhatározta, hogy jelentősebb felajánlást tesz az államadósság csökkentése érdekében, és azóta gyűjtötte erre a célra a pénzt. Szendi József, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg idén, úgy fogalmazott: ha kaptam valamit, akkor úgy érzem, kötelességem gyarapítani is a hazát.
Navracsics Tibor hangsúlyozta: csupán rövid ideje létezik az államadósság elleni alap, ám „jellemző módon azok támadják, akik előidézték az államadósságot, és azok fizetnek be az alapba, akik nem tehetnek erről az adósságról”.
Az alap létrehozása óta megközelítőleg ezer cég és magánszemély összesen 123 millió forinttal járult hozzá az államadósság csökkentéséhez. Eddig Bock József borászata fizette be a legnagyobb összeget, 8 millió forintot, a második Surján László, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője 16 ezer euróval, azaz több mint 4,2 millió forinttal. A hegyeshalmi határátkelőnél üzemelő csárda tulajdonosa hárommillióval a harmadik legnagyobb támogató – adta hírül a Népszabadság. A vezető politikusok közül Schmitt Pál köztársasági elnök is felajánlotta egyhavi jövedelmét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt – mondta Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke a lapnak.
A kormány április 6-án jelentette be, hogy Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezése nyomán államadósság elleni alapot hoz létre, így bárki támogathatja az államadósság elleni harcot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.