Északi illúzió a biztonságról

Megköszönte Knut Storberget norvég igazságügyi miniszter a rendőrség „fantasztikus” munkáját, amelyet a pénteki kettős merénylet nyomán végzett. A rendőrök „egész Norvégiában félbeszakították nyaralásukat, és önként jelentkeztek munkára” – hangsúlyozta. A lapunk által megkérdezett szakértő azonban rámutatott, Magyarországon nem tudja elképzelni, hogy a rendőrség ötven perc után érjen ki a lövöldözés helyszínére.

2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia nem vette komolyan a terrorfenyegetettséget, ezt nemzetközi fórumokon is elmondták a szakértők, mondta lapunknak Elek József. A Nemzetközi Testőrszövetség elnöke szerint nem lehet kizárni, hogy Magyarországon is vannak olyanok, akik valamely beteges ideológiát követve akár vérengzésre is hajlandók lennének, de nem tudja elképzelni, hogy a rendőrség beavatkozására annyit kellene várni, mint Norvégiában. Elek József szerint bizonyos technikai eszközök segítségével persze javítani lehet egy rendezvény biztonságán, de hiába van fémérzékelő kapu vagy jelzőberendezés, ha nincs ember, aki működtesse őket. Egy rendezvény biztosításakor meg kell vizsgálni a fenyegetettség mértékét, majd hozzárendelni a megfelelő eljárást, húzta alá a szakember.
Elek József elmondta, nehéz átlépni a gyilkossággal szembeni gátat az ember lelkében, de Anders Breiviknek sikerült ez ideológiai alapon. „Az amerikai hadsereg a normandiai partraszállás idején úgy képezte a katonákat, hogy állatokat kellett ölniük, a szemükbe nézve, megvárva, míg elpusztulnak” – mondta Elek József, állítása szerint így szoktatták hozzá az amerikai katonákat a gyilkossághoz. Hozzátette, nem meglepő, hogy az áldozatok nem tudtak szembeszállni a gyilkossal, hiszen az emberben ilyen helyzetben az ösztönök átveszik az irányítást. „Három reakció lehetséges, az ember vagy menekül, vagy megdermed, vagy visszatámad személyiségétől függően” – mondta Elek József, megjegyezve, hogy az emberek 90 százaléka ilyenkor megdermed.
Haraszti László, a Flór Ferenc kórház pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa azt húzta alá, hogy Anders Breivik az emberekre eszközként tekintett, nem érző lényként, azt az állapotot érve el, amely a katonáknál „kívánatos”. „Láthatjuk, az írásában barátait is lenézi, mivel ideológiailag nem elég képzettek szerinte” – mutatott rá a norvég férfi személyiségének jellemzőjére a főorvos. Állítása szerint valamely ideológia mentén képes az ember lebontani az említett erkölcsi gátat, hiszen például a kommunizmus is megmutatta, hogy átgázoltak az emberen, nem törődve fájdalmával, életével. Haraszti László szerint Anders Breivik egyértelműen deviáns, fejletlen személyiség, akinek rengeteg gyermeki személyiségvonása megmaradt, ilyen például az édesanyjához való nagyon szoros kötődés. A pszichiáter szerint az aluliskolázott férfi önkényesen rendszerezte olvasmányélményeit, és téves következtetésekre jutott, amelyeket nem ellenőrzött. „A XX. század legnagyobb baja, hogy a butaság elkezdett gondolkodni” – idézte Molnár Tamás filozófust a főorvos. Breivik kisebbségi érzése bizonyítékának látja a gyilkos fegyverekhez és az egyenruhákhoz való vonzódását. Haraszti László szerint a gyilkos azért öltözik egyenruhába, mert így az általa idealizált szervezetek – a hadsereg vagy a szabadkőművesek – erejét magáénak érzi.

Furcsa dicséret. Annak ellenére dicsérte meg a rendőrség munkáját az igazságügyi miniszter, hogy a kékruhások több mint ötven perccel az első riasztás után jutottak csak el az utoyai táborba, mivel nem tudtak helikopterhez jutni, így 40 kilométert kellett autózniuk a szigetig. A lakosság általában elégedett a rendőrség helytállásával, és megértően fogadták a magyarázatot, hogy a rendőrök késlekedésének oka a rossz körülményekben keresendő. A lakosság körében ugyanakkor felmerült, hogy szigorítani kellene a btk.-t, így a gyilkos a legnagyobb, 21 éves büntetésnél is többet ülhetne börtönben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.