Ezúttal elmaradt a világvége

Feszült figyelem kísérte tegnap a tőzsdei kereskedés megindulását, hiszen most először szembesülhettek a kereskedők az Amerikát leminősítő S&P-bejelentés hatásával élesben.

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy vasárnap Izraelben fel kellett függeszteni a kereskedést, mert akkora volt a zuhanás, különösebb baj nem történt. A vezető tőzsdeindexek kivétel nélkül estek, változó, 3–5 százalék közötti mértékben, az amerikai állampapírokat ugyanakkor vették, noha a hitelminősítő tegnap a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó társaság, a Fannie Mae és a Freddie Mac adósbesorolását is hátrébb tolta. A görög tőzsdén betiltották a shortolást, vagyis az árfolyamesést váró spekulációt.
– Függetlenül attól, hogyan döntenek egyes hitelminősítő intézetek, az Egyesült Államok mindig AAA osztályú ország volt és az is marad – jelentette ki az MTI által idézett televíziós beszédében Barack Obama. Az amerikai elnök közölte: a következő hetekben az államháztartás rendbehozatalát célzó javaslatokat terjeszt elő. A jelek szerint a piac továbbra is hajlandó finanszírozni a világ legnagyobb gazdaságát. Keményebb hangot csak Kína, a legnagyobb hitelnyújtó ütött meg, amikor azt követelte, hogy a világ országai szorosabban egyeztessék gazdaságpolitikai lépéseiket. Európában az hozott némi megnyugvást, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elkezdte vásárolni a spanyol és az olasz állampapírokat. Ezt hivatalosan nem jelentették be, de a kereskedők érzékelték a hatását. Közben a forint újabb negatív árfolyamcsúcsot ért el a svájci frankkal szemben, és 258 forint alá süllyedt a kereskedés. Róna Péter közgazdász a Magyar Televíziónak kijelentette, hogy addig nem beszélhetünk gazdasági növekedésről, ameddig a devizahitelesek helyzetét meg nem oldják.

Továbbiak a 11. és a 12.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.