Fatolvajokat fogtak el

2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Városi közterületi fák ellopásával gyanúsítja a fák ápolásával és kitermelésével is foglalkozó Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (Nyírvv) négy dolgozóját a rendőrség. Öt embert állítottak elő, négyet közülük őrizetbe vettek – közölte tegnap Illés György őrnagy, a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.
A nyomozás a Nyírvv ügyvezető igazgatója, Bocskai Péter illegális fakitermelés miatt tett feljelenésére indult. A gyanú szerint a faápolási és fakitermelési csoportnál dolgozó emberek másfél hónap alatt száztíz mázsa fát tulajdonítottak el. Az őrizetbe vetteknél nyolcvan mázsa fát foglaltak le. A kár értékének megállapítása folyamatban van.
Az ügyvezető igazgató elmondta, a belső vizsgálat adatai arra utalnak, hogy a most feltárt eset csak a jéghegy csúcsa, az illegális fakitermelés és -értékesítés 2008 óta folyhat. A visszásságokra úgy derült fény, hogy megvizsgálták a szállítóleveleken feltüntetett adatokat és összevetették azokat a telephelyen talált fa mennyiségével. Jelentős különbség mutatkozott. A Nyírvv fagazdálkodásra létrehozott csoportja a lombkorona-ritkításon és fakivágáson kívül fafeldolgozással is foglalkozik, az árut egyebek mellett az önkormányzat utcabútorainak, kerítéseinek karbantartására használják.
Az önkormányzat egyik alkalmazottjától származó információnk szerint a lopások valóban évek óta folyhatnak, amit úgy követhettek el a Nyírvv-s dolgozók, hogy a hét közben kitermelt fát hétvégén a cégtől kölcsönkért teherautókon kivitték a telepről, majd értékesítették. A több évre visszamenő visszaélés teljes kárértéke az önkormányzati munkatárs szerint akár százmillió forint is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.