Felelősségre vont államfők

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaddám Huszein talán a legismertebb olyan egykori államfő, akit saját országában állítottak bíróság elé és ítéltek el. A volt iraki elnököt kilenc hónappal azután fogták el, hogy az Egyesült Államok megszállta az arab országot. 2006 novemberében emberiség elleni bűnök elkövetéséért, 148 síita 1982-ben történt megölése vádjában halálra ítélték, december végén felakasztották, nagy felháborodást keltve ezzel világszerte. A kivégzés képsorait ugyanis a televíziók is leadták.
Másodszor is életfogytiglanra ítélték tavaly decemberben az 1976– 83 között uralmon lévő argentin katonai junta egyik vezetőjét, Jorge Rafael Videla tábornokot, amiért 1976 áprilisa és októbere között elraboltatott, megkínoztatott és kivégeztetett 31 politikai foglyot. Videla 1985-ben már életfogytiglanit kapott, de Carlos Saúl Ménem elnök kegyelmet adott neki öt évvel később. A „piszkos háborúban” történtek miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Reynaldo Bignonét is, aki 1982–83 között volt Argentína elnöke.
Augusto Pinochet volt chilei elnök ellen 2006-ban bekövetkezett halála előtt Chilében négy, Spanyolországban egy eljárás folyt, hogy felelősségre vonják emberiség elleni bűntettekért. Elnöksége idején becslések szerint háromezer személy vesztette életét vagy tűnt el, és 28 ezer ellenzékit kínoztak meg.
2007 szeptemberében életfogytiglani büntetést szabott ki Joseph Estradára, a Fülöp-szigetek egykori elnökére, volt filmszínészre egy manilai bíróság korrupció és hatalommal való visszaélés miatt. Estrada 80 millió dollárnak megfelelő közpénzt sikkasztott el elnökségének 30 hónapja alatt. Egy hónappal elítélése után megkegyelmezett neki Gloria Macapagal-Arroyo államfő.
2009 májusában követett el öngyilkosságot – egy szikláról vetette magát a mélybe – Ro Mu Hjon egykori dél-koreai elnök, miután az igazságszolgáltatás korrupciós ügyekben vizsgálatot indított ellene. Azzal gyanúsították, hogy hivatali ideje alatt családtagjaival együtt mintegy hatmillió dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.