Felére esett vissza a lakáshitelek száma

Hírösszefoglaló
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvennégy százalékkal csökkent a forintalapú lakáshitelek száma a tavalyi első fél évhez képest – adta hírül a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva. A lap által megkérdezett bankok megerősítették a jegybank által felvázolt trendet, s döntő többségük idén nem is számít jelentős változásra. Egyedül a Budapest Bank optimista valamelyest: szakembereik szerint az év második felében elindulhat fölfelé a piac. Az Ersténél arra hívják fel a figyelmet, hogy a drasztikus visszaesés elemzésénél figyelembe kell venni, hogy a tavalyi első negyedévben a várható jogszabályváltozások miatt sokan előre hozták hitelfelvételüket. Ezt igazolják a bank negyedéves adatai is. A mérsékelt hiteligényt az építőipar és az építési piac válságával, továbbá az ügyfelek óvatosságával magyarázzák. Az MKB szerint lakáshitelekre továbbra is szükség van, de az ügyfélkör szűkült. A piaci és jogszabályi változások miatt a pénzintézetek sokkal szigorúbb feltételeket támasztanak a hitelt felvevőkkel szemben, s a kockázatokra is erősebben hívják fel a figyelmüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.