Fényfüggöny

Augusztus huszadikától új látványossággal gazdagodik Budapest: átadják az Országház új, <br />a Duna felőli oldalt kiemelő díszvilágítását. Eddig esténként csak a kupola kapott fényt <br />(ezt még a hetvenes években alakították ki), ám mostantól 682 darab meleg sárga színű <br />fényforrás gondoskodik arról, hogy ne csak az esti budai panoráma legyen világhírű.

Lukács Csaba
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő éjjel egy óra után eddig soha nem látott látványban lehetett része annak, aki a Batthyány tér környékén sétált. Először teljesen lekapcsolták a Parlament világítását (ez eleddig a kupolát jelentette és pár izzót az árkádok alatt), majd lassan felizzottak a nátriumlámpák, és az Országház egész dunai oldala fényben fürdött. Jézusom, mekkora! – kiáltott fel egy arra járó, és valóban elsőre a gyönyörű épület nagysága nyűgözi le az embert, hiszen a sötét háttér miatt sokkal feltűnőbbek az impozáns méretek.
A negyven főt foglalkoztató magyar vállalkozás, a Lisys Fényrendszer Zrt. szakemberei az új díszkivilágítás műszaki főpróbáját tartották éppen. Közbeszerzési pályázaton nyerték el a munkát, amely nettó négyszáznyolcvanötmillió forintjukba kerül az adófizetőknek. A munkával huszadikáig kell végezniük, akkor lesz a hivatalos átadás. A húsz évvel ezelőtt alapított magyar vállalat a felelős gyakorlatilag a teljes budapesti éjszakáért, hiszen a kivilágított épületek kilencvenöt százalékában szerelte a fényrendszert.
Évente csaknem félmillió ember kíváncsi a magyar Parlamentre, ezeknek legalább fele külföldi. Az Országház gyakorlatilag az ország arca – minden bizonnyal ez a legtöbbet fotózott magyar épület.
Mégis, ha megkérdezünk egy Budapestre látogató turistát, mi tetszett a legjobban a fővárosunkban, a legtöbben a budai esti panorámát említik. Jogos tehát a kérdés, miért késett enynyit a Parlament megvilágítása? A Duna-parti épületek zöme már a múlt század húszas-harmincas éveiben is rendelkezett díszvilágítással, amelyet időről időre megújítottak a kor színvonalának megfelelően. Az Országház is minden világítási korszakban kapott valamilyen fényt (a mostani állapotot a hetvenes években alakították ki), ez azonban a kupola mellett maximum a kőtornyok részleges, illetve az árkádok belső világítását jelentette.
A dunai homlokzat majd évtizede folyó építészeti felújítása, vagyis az állványozás miatt eddig nem volt értelme a teljes kivilágításnak, ám két éve lekerültek az állványok a nyugati homlokzat elől, így nappal teljes pompájában látszik. A napközben fehéren ragyogó épület sötétedés után eddig a dunai panoráma mostohagyermekének tűnt: a kupola megvilágítására szorítkozó visszafogott látványt egyszerűen elnyomta a Budavári Palota tíz évvel ezelőtt megépült, itthon páratlan színvonalú megvilágítása, valamint a Lánchíd, újabban pedig a Szabadság és az Erzsébet híd fényárja.
Érdemes felleltározni azt is, mit kellene éjszaka is láthatóvá tenni Budapesten. Már a rendszerváltoztatás után a főváros vezetése rendeletet alkotott a megvilágítandó budapesti épületekről, hidakról, szobrokról. A lista egyre bővül, jelenleg majdnem háromszáz tételt tartalmaz, de ennek csak mintegy fele van kivilágítva. A Parlament után várhatóan a Margit híd esti fényfüggönye lesz a következő látványosság.
Érdekes kérdés az is, mit emeljen ki az esti kép. Sokan a nappal megszokott látványt szeretnék viszontlátni este is, mások éppen azokat az érdekességeket kívánják kiemelni a világítással, amelyekre világosban kevés figyelem irányul.
Budapesten a díszvilágítások zöme meleg sárga színű nátriumlámpás megoldást alkalmaz, és ez szinte magyar specialitás, hiszen külföldön egyértelműen fehér színű a díszvilágítás.
– Ez annyira igaz, hogy sok lámpatestgyártó nem is szerepeltet repertoárjában nátriumlámpás fényvetőket – mondja Deme László, a Lisys igazgatója.
A fénytechnikai szakember egyébként a budapesti fényár nagy tudora, Budapest díszvilágítása (1989–2009) címmel könyvet is írt a témában. Most különben újra szakaszhatárnál vagyunk, hiszen kezdődik a LED-ek világa, így néhány év múlva a ma korszerűnek tekintett világítás felett is eljár az idő.
– A meleg sárga szín barátságos, romantikus érzületet kelt, szemünk is jobbnak lát sok részletet – folytatja a szakember.
Budapesten érdekes kettősség is megfigyelhető: a Duna mindkét partjának épületeit túlnyomórészt sárga színű világítással láttatják, míg az összes hidat – a Margit hídé is ilyen lesz – fehér színű világítással látták el.
A Parlament új „fényezésének” elvégzésére mindössze két hónapjuk volt a kivitelezőknek, így hét végén és éjszaka is dolgozniuk kellett. Lépcsőzetes kialakítás mellett döntöttek, az épület előtti nyolc oszlopról hat-hat fényvető világítja meg a tornyok Duna felőli oldalát, illetve a homlokzati traktusokat – néha nyolcvanméteres távolságból. A rakpart túloldalán, az időnkénti árvíz sújtotta területen álló oszlopok kialakítása egyedi és különleges, a fényforrások működni fognak akár jeges árban is. A tetőzetre kerülő lámpatestekhez egyedi tartókat konstruáltak, amelyeket a tetőzet lemezelésén átvezetve a padlás gerendázatához erősítettek. A tornyokba, a mellvédekre kerülő lámpatestek tartószerkezeteinek megalkotásánál az volt a vezérelv, hogy minél kevesebb furatra, csavaros rögzítésre legyen szükség.
Magára a homlokzatra viszonylag kevés lámpatestet szereltek fel, az árkádokba szerelt, födémbe süllyesztett lámpatestekkel az oszlopsorok sziluettmegjelenítést kaptak. Az Országház vadonatúj világítását 682 lámpatest alkotja, a beépített teljesítmény majd száz kilowattóra. Ezzel a Parlament épületének díszvilágítási berendezése – a Budavári Palota után – itthon a második legnagyobbnak számít.
Az új világítás szükségességét elsősorban turisztikai okokkal indokolják: az Országház huszadikától kezdve este is egyensúlyt tud tartani a Budavári Palota, a Mátyás-templom és a Halászbástya látványával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.