Földesi-Szabó előzetesben marad

Nemcsak védője, a vádhatóság is házi őrizetet indítványozott az Egymásért-ügyben első fokon elítélt és bujkálása után előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó Lászlóval szemben, de a bíróság úgy döntött, a gyanúsított rács mögött marad – tudta meg lapunk.

Swendt Pál
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rács mögött maradhat Földesi-Szabó László, az Egymásért nevű titkosszolgálati hátterű alapítvány egykori, csempészésért és adócsalásért nem jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélt vezetője. Berényi András ügyvéd, a gyanúsított védője lapunknak különös fordulatként értékelte, hogy az első- és másodfokú bíróságok annak ellenére utasították el a kényszerintézkedés enyhítését, hogy azt nemcsak ő, hanem a Fővárosi Főügyészség, majd a Fellebbviteli Főügyészség is indítványozta. A táblabíróság azzal indokolta döntését: szabadlábon hagyása, illetve házi őrizetbe helyezése esetén fennáll a veszélye, hogy Földesi-Szabó szökéssel nehezítené az eljárás sikeres befejezését, és tavaly december 22-e óta (ekkor tűnt el ítélethirdetés közben a vádlott a tárgyalóteremből) nem álltak be olyan változások, amelyek alátámasztanák az indítványt.
*
A kényszerintézkedésről első fokon döntő Fővárosi Bíróság részéről Kenéz Andrea járt el, aki az Egymásért-ügy bírájaként végignézhette, amint Földesi-Szabó kisétált a tárgyalóteremből, majd máig ismeretlen helyre távozott. A férfi ellen az elfogatóparancsot is kiadó bírónő határozatával szemben a védő és az ügyészség is fellebbezést jelentett be, de a jogerősen döntő ítélőtábla megalapozottnak találta Kenéz Andrea verdiktjét.
A féléves bujkálás után a fővárosban május 18-án elfogott Földesi-Szabóval szemben akkor még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatott eljárást adócsalás gyanújával, majd az ügyet a Budapesti Katonai Ügyészség vette át. Az ügyészek minden addig keletkezett iratot államtitokká minősítettek, majd vélhetőleg nyomozási alku részeként az addigi terhelt az eljárás tanúja lett. Védője a Hír Televízió műsorában utalt arra, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrány nyomozását ügyfele vallomásai is segítették. Földesi-Szabót azóta több alkalommal is kihallgatták, és azt már a katonai ügyészség kezdeményezte, hogy a magyar hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki Földesi-Szabó egykori üzlettársa, a bécsi repülőtéren június elején őrizetbe is vett Jakubinyi Róbert ellen.
A férfi a gyanú szerint az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt, amivel a társaság jelentős kárt okozott a költségvetésnek és a magánbefektetőknek is. Jakubinyi egy hónappal később házi őrizetbe került, és értesüléseink szerint a kiadatási ügyét még ebben a hónapban tárgyaló bécsi városi bíróságnak a magyar hatóságoktól eddig érkezett négy, ám eltérő tartalmú indítvány alapján kell döntenie arról, hogy a férfit átadják-e hazánknak.
Jakubinyi Földesi-Szabóval és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) első főigazgatójával, Nagy Lajossal együtt hozta létre az Egymásért alapítványt. Ennek kuratóriumában kapott helyet más titkosszolgálati munkatársakkal együtt Galambos Lajos, az NBH akkori vezetője, akit a kémbotrányban államellenes bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a katonai ügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.