Folytatódik a rémálom

Szóbeli intervencióval igyekezett megfékezni tegnap a svájci jegybank a frank további erősödését. Erre valóban szükség lenne, hiszen az árfolyam reggel egy ideig bőven 250 forint felett is járt. A jelentősen eladósodott magyar önkormányzatok meg is kongatták a vészharangot, és tőketörlesztési haladékot kértek, ami alaposan ráijesztett a befektetőkre. Utóbbit az jelzi, hogy a hírre azonnal megugrott a magyar államcsődre köthető kockázati felár.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra rekordot döntött a svájci frank árfolyama tegnap, és csaknem 253 forintot kellett adni a fizetőeszközért a reggeli órákban. A svájci jegybank beavatkozására a valuta gyengülni kezdett, visszatért a 245-ös szintre, ami annak fényében, hogy a legtöbb devizahiteles 165 körüli árfolyamon adósodott el Magyarországon, még mindig horrorisztikusnak mondható. A befektetők étvágyát a frank iránt a svájci központi pénzintézet azzal próbálta elcsapni, hogy közleményben figyelmeztetett a valuta túlértékeltségére, árfolyamfékező lépésekre utalt, továbbá 0–0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0–0,75-ről. – A piacon eluralkodott a pánikhangulat, ez röpítette a magasba tegnap is a svájci frankot. Nem egy konkrét esemény indította el a hullámot, hiszen hónapok, sőt évek óta velünk van mindkét ok, amely a befektetőket a menedékvaluta felé hajtotta, így az euróövezet-beli és az amerikai adósságválság kérdései. Egyik esetben sem tűnik úgy, hogy a helyzet rövidesen megoldódna, tehát a menedékeszközök iránti kereslet fennmaradására lehet számítani – összegezte a Magyar Nemzet kérdésére Balásy Zsolt, a Concorde elemzője.
*
Nemcsak a svájci frankért kapkodtak tegnap a piacokon, az arany ára is rekordszintre nőtt: 1673 dollárt kellett fizetni unciánként. Igen kelendőek voltak a német és az amerikai államkötvények is, amelyeket a befektetők továbbra is biztonságos befektetésként tartanak számon. Arra a kérdésünkre, hogy nem skizofrén-e az a helyzet, hogy az amerikai válságtól való félelmükben a spekulánsok amerikai állampapírba fektetik a pénzüket, Balásy Zsolt megjegyezte: valóban furcsa jelenségről van szó, de „így működik a piac”, a befektetők hisznek a dollárban; ha már menekíteni kell a pénzüket, inkább hazaviszik. A piac szereplői tegnap már szinte haszon nélkül is hajlandók voltak kétéves amerikai állampapírt venni, a 0,31 százalékos hozamra a Portfolio.hu cikke szerint eddig még nem volt példa.
A spanyol és olasz hozamfelár ezzel szemben aggasztó méreteket öltött, elérve azt a szintet, amelynél az írek és a portugálok európai uniós mentőövre szorultak. – A kisebb euróövezeti országok ebből a tartományból önállóan nem voltak képesek visszafordulni. Az olaszokra is óriási terhet ró, hogy miközben tavaly 3,5-4 százalékon álltak a tízéves állampapírok hozamai, most már 6 százaléknál is többet kell fizetniük – mutatott rá a Concorde elemzője. Egyetértett azzal, hogy Olaszország kiterjedt iparának és nagy megtakarításainak köszönhetően jobb helyzetben van Görögországnál, mint mondta, ezért nincs az athéni szinten, 27 százalékon a papírok hozama Rómában. De arra is felhívta a figyelmet, hogy a GDP-arányosan 120 százalékos olasz államadósság azt jelzi, hogy valami nincs rendben a gazdasággal. – Ráadásul ha a befektetők egy országot kockázatosnak ítélnek meg, az „megfelelő” tőkepiaci hangulatban öngerjesztő folyamatot jelent, amelynek a vége akár az államcsőd is lehet – tette hozzá az elemző. Szerinte korábban, amikor bőségesen volt pénz a piacokon, a magas államadósság nem volt fontos szempont, de mára ez megváltozott, most, hogy csökkent a befektetői kedv, egyre jobban látszik, mely országok folytattak fenntarthatatlan gazdaságpolitikát, és mint fogalmazott, „ahogy a víz kezd visszahúzódni, egyre jobban látszik, kik mentek bele fürdőnadrág nélkül”.
Az erős frank miatt az önkormányzatok is megkongatták tegnap a vészharangot. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke egy év haladékot kért a 3 éve felvett hitelek tőketörlesztésének megkezdésére Orbán Viktor miniszterelnöktől. A befektetők erre igen negatívan reagáltak, az igény megfogalmazásából azt a következtetést vonták le, hogy a magyar önkormányzati rendszer egyre kevésbé hajlandó fizetni adósságát, ami hozzájárult ahhoz, hogy féléves csúcsra, 338 bázispontra emelkedett a magyar állam csődkockázatát jelző mutató. Egyes elemzők szerint emiatt hazánknak egy újabb óvatossági hitelkeretet kellene kérnie az IMF-től.
Amennyiben a jelenlegi frankárfolyam huzamosabb ideig fennmarad, elképzelhető, hogy százmilliárdos nagyságrendű forrásokat kell a költségvetésből a hitelesek kimentésére fordítani. A mostani tervek szerint mindössze pár milliárdot költene erre a célra a kormány a jövőben – mutatott rá Török Bálint, a Buda-Cash elemzője, miként hat ki az Egyesült Államok és az eurózóna adósságválsága a magyar gazdaságra. Szerinte amennyiben a mostaninál lényegesen nagyobb felfordulás nem lesz a piacokon, elsősorban a magyar kormányon múlik, hogy teljesül-e a jövő évi hiánycél. – Az utóbbi hónapokban komoly érdeklődés mutatkozott a magyar állampapírok iránt, igaz, jó hozamokat kínáltunk, vagyis jól fizettünk a finanszírozásért. Ahhoz, hogy a kormány tervei ne kerüljenek veszélybe, arra van szükség, hogy továbbra is vegyék az állampapírjainkat – hangsúlyozta Török Bálint.
Egyes vélemények szerint az eurózóna adósságválsága Magyarországra vonatkozóan pozitív következményekkel is járhat. A portugál, spanyol és olasz papírokból a csődveszélytől való félelmükben a befektetők által kivont pénzek egy része ugyanis a feltörekvő piacokon landolhat. Mint látható, a pánik uralta piacon mindenre és az ellenkezőjére is találhatók érvek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.