Fosztogatás a luxusért

Balogh Roland
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a hangadók tömegből történő kiemelésével lehet megoldani és megszüntetni a mostani fosztogatásokba torkolló nagy-britanniai zavargásokat – értékelte a kialakult helyzetet lapunknak Bilkei Pál. A kriminálpszichológus szerint az, hogy egy békésnek induló demonstráció átalakul rablótámadássá, olyan tömegpszichózisról árulkodik, amely egyértelműen a felgyülemlett feszültségek levezetésről szól. A lényeg, hogy 3-4 hangadó személy vezetővé válik, akiket – viselkedésüket lemásolva – követnek a többiek. A szakértő szerint a brit események hasonlatosak egy-egy focimeccs, rangadó előtt, illetve után látott huliganizmushoz. Nagy-Britanniában pedig igencsak nagy és komoly múltja van a futballhuliganizmusnak, amelyet a világ több pontján is megtapasztalhattak egy-egy labdarúgó-világbajnokság vagy Eb idején.
A randalírozók által a szegénység nevében zajló fosztogatásokról, illetve a relatív szegénység miatt elkövetett rablásokról szólva Bilkei Pál megjegyezte, ennek nem feltétlenül van köze az adott személyek tényleges anyagi helyzetéhez. Példaként említette a 2001. július 20–22 között az olaszországi Genova városában megrendezett G8-csúcs idején történt zavargásokat. Akkor egy Carlo Giuliani nevű antiglobalista fiatal lelövése váltott ki rendőrségellenes haragot a tömegből. Az ezt követően szintén fosztogatásba átcsapó tüntetéseket a helyszínen megélő kriminálpszichológus szerint az ottani demonstrálók sem voltak anyagilag rászorulva, mégis egy idő után a tömegpszichózis, az, hogy sokan egyszerre gyakorlatilag „bármit megtehetnek”, fosztogatásra késztette őket.
Ezzel összefüggő megállapítást írtak a brit Guardian napilap internetes oldalán futó élő blogközvetítésben is. A fosztogatók olyan fiatalok, akik végső elkeseredésükben nem élelmiszerért, nem a betevő falatért törnek be Tesco, Aldi, Sony szaküzletekbe, ruhaboltokba, hanem a luxuscikkekért. Olyan holmikért, amelyek koppintott, butított verzióját ők maguk is elérhetik pár fontért, de a valódi fényűző termékekhez ők maguk sose juthatnak hozzá. – Noha Hackneyben az emberek azt üvöltözték, nincs állásunk, nincs pénzük, mégis egy idő után inkább az terjedt futótűzként az utcán zavargók között, hogy itt ingyen el lehet vinni a különféle elektronikai árukat – számolt be az eseményekről egy magát E.Nan-nak nevező férfi.
A helyzet nyugvó pontra juttatása, megoldása kapcsán Bilkei Pál úgy véli, ahogy egy focimeccsen, itt is a hangadókat kell kiemelni, így a tömeg nyugvópontra juthat. Szerinte egyébként a brit rendőrségnek minden bizonnyal ismernie kell ezeket a személyeket, hiszen valószínűleg nem először lehet dolguk a törvénynyel, illetve például ismerősek lehetnek a focipályák környékéről, netán egyéb cselekmények miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.