Franciaországban védekezik Fejtő

Szabadlábon, Franciaországban várja ügyének alakulását a Romániában gyermekkereskedelemmel és okirat-hamisítással gyanúsított Charles Fejtő. A férfi által alapított gyermekvédelmi szervezet, az Aspeca évekkel ezelőtt megszakította a kapcsolatot vele.

2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedofíliával nem, ám gyermekkereskedelemmel és okirat-hamisításban való bűnrészességgel gyanúsítják a román hatóságok Charles Fejtőt. A francia állampolgárságú férfi ellen még tart a nyomozás, szabadlábon védekezik – tájékoztatta lapunkat tegnap a Bihar megyei rendőrség sajtóirodája. Mint arról beszámoltunk, a 2008-ban elhunyt történész és publicista, Fejtő Ferenc fia ellen a román rendőrség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes főosztálya március végén indított nyomozást. A 66 éves férfit a határon tartóztatták fel, amikor egy cigány kislánnyal el akarta hagyni Romániát; a gyermek hamis iratokkal, 14 évesnél idősebbként utazott. Lapértesülések szerint a férfi összesen hatvanezer euróért vásárolta meg a lányt az anyjától, aki a kezdeti 20 ezerről srófolta fel az árat. Sallak István, Fejtő nagyváradi ügyvédje lapunknak elmondta, Fejtő még Párizsban ismerte meg a gyermeket, akit anyja és annak élettársa koldulni küldött. A franciául nem beszélő lánynak nem voltak iratai, törött kézzel kéregetett, ezért gyermekelhelyezési eljárást indítottak ügyében. A bíróságról ekkor értesítették Fejtőt. Később a lány anyja szóvá tette a férfinak, hogy nincs hol lakniuk, majd amikor Fejtő erre pénzt ajánlott fel, bútorokra valót is követelt és kapott tőle. Ami pedig az embercsempészetet illeti, a határon megállított autóban Fejtővel és a lánynyal együtt utazott utóbbi anyja is. Az asszonyt egy ideje már figyelte a román rendőrség, mert másik gyermekét Olaszországba adta el prostituáltnak. Fejtő két hónapja elhagyhatta Romániát és hazautazott Franciaországba. Azóta több ottani tanút is meghallgattak.
A Krónika című lap szerint kihallgatásakor Fejtő azt vallotta, emberbaráti megfontolásokból akarta külföldre menekíteni a gyereket. Az időközben állami gondozásba helyezett lány azonban azt állította, a férfi bántalmazta, szexuális kapcsolatot létesített vele, sőt többször arra kényszerítette, hogy orgiákon vegyen részt. Fejtőre, az ENSZ égisze alatt működő Aspeca gyermekvédő szervezet alapítójára egy 15 éves kambodzsai lány szexuális molesztálása miatt korábban felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki Franciaországban. – Charles Fejtőt 1999 márciusában menesztettük és feljelentést tettünk ellene. Időközben két további szervezet is csatlakozott a keresetünkhöz, amelynek vádpontjaiban 2004-ben jogerősen is bűnösnek találta a bíróság. Azóta az Aspeca minden kapcsolatot megszakított hajdani alapítójával – nyilatkozta Roland Girault, a szervezet elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.