Görög határkerítés a bevándorlók ellen

Munkatársunktól
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország szögesdrót kerítést épít a görög–török határon, hogy ezzel is elősegítse az illegális bevándorlók feltartóztatását. Hónapokig tartó heves viták után a polgári védelem minisztériuma a hét végén bejelentette, hogy felhúzzák a határkerítést. Két, egymással párhuzamos, 2,5-3 méter magas szögesdrótkerítést építenek ki 10,3 kilométeres hosszúságban a két ország természetes határának számító Évrosz folyó „gyenge pontjainál”, Oresztiada város térségében – jelentette az MTI. A projekt megvalósítása közel 5,5 milliárd euróba kerül, s az Európai Unió alapjaiból finanszírozzák. Idén januárban Hrisztosz Papucisz, a polgári védelem minisztere nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög–török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára. Törökország nem ellenezte az elképzelést, az Európai Bizottság viszont fenntartásainak adott hangot. Az Európai Unióba igyekvő, de elfogott illegális bevándorlók mintegy fele próbál meg a görög–török határon keresztül bejutni az unióba. Athén tavaly októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívüli hullámával. A görög hatóságok szerint félmillió illegális bevándorló lépte át Görögország határait az elmúlt négy évben.
Görögország 120 kilométeres hosszúságban árkot is ás az Évrosz közelében, hogy megóvja a régiót az árvizektől, illetve ezáltal is akadályozza az illegális bevándorlást. Az első, 14,5 kilométeres szakasz kiásását a napokban fejezték be. Az árok harminc méter széles és hét méter mély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.