Hamarosan felminősíthetik hazánkat

Hírösszefoglaló
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan javulnak Magyarország hitelminősítői besorolásai a kormány konszolidációs programjának végrehajtása esetén – jósolták londoni elemzők. A jelenlegi euróövezeti válság miatt ugyanakkor legalább a következő négy-öt évre lekerült a napirendről Magyarország és a többi térségi ország euróövezeti csatlakozása – számolt be az MTI a külföldi elemzés tartalmáról. Az RBC Capital Markets befektetési csoport jelentése szerint a hitelminősítők a pénzügyi válság idején túlbuzgó módon minősítették le hazánk adósbesorolásait, az azóta elért javulást azonban csak lassan ismerik el. Szerintük a magyar adósosztályzatokra jelenleg érvényben tartott – további leminősítés lehetőségére utaló – negatív kilátások sem indokoltak már, és a ház azzal számol, hogy középtávon mindhárom nagy hitelminősítő egy-két fokozattal javítja Magyarország besorolásait, ha a kormány tartja magát terveihez.
Jelenleg a három nagy hitelminősítő – a Fitch Ratings, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service – egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, BBB mínusz, illetve Baa3 osztályzatokkal tartja nyilván Magyarországot. A hazai besorolásokra az S&P és a Moody’s negatív, a Fitch stabil kilátást tart érvényben. A Fitch Ratings a múlt hónap elején javította stabilra az addigi negatívról a magyar adósbesorolást, vagyis ez a hitelminősítő levette a napirendről a magyarok visszaminősítését. Döntését a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetés-politikai célokkal és intézkedésekkel indokolta. A Fitch szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat az iránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a GDP 3 százaléka alá mérsékelni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a hitelképességre ható kockázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.