Hamilton tartja a formáját

A Hungaroringen tegnap majdnem minden ugyanúgy folytatódott, ahogy múlt vasárnap a Nürburgringen abbamaradt: a Német Nagydíjon győztes Lewis Hamilton nyerte meg az első és a második szabadedzést is, s egyelőre nálunk is Fernando Alonso a második leggyorsabb Forma–1-es pilóta. Ám a Magyar Nagydíjon is majd csak a végén lehet nevetni.

2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott jártunkkor a Pirelli standján 5.45 másodperces idő világított, mint a nap legjobb eredménye, amit még korábban három német turista jegyzett kerékcserére. S ez talán még a Ferrari vezetőségét is elgondolkodtatja, hogy szerződést ajánljon a rekordereknek. Emlékezhetünk, hogy a maranellóiak múlt vasárnap a Német Nagydíj utolsó körében éppen amiatt bukták el Felipe Massa negyedik helyét, mert a szerelőik túlságosan sokáig bíbelődtek a brazil abroncsaival. (Legyünk korrektek, ők öt másodperc alatt végeztek, de az említett németek bizonyára még fejlődőképesek.) Egy kerékcsere amúgy csak látszatra egyszerű, egy másik brigád a szemünk előtt vért izzad, amíg az elsőre produkált 17.66-os idejét lefaragja 9.64-re.
Mondani sem kell, ahogy az évek során megszokhattuk, a Hungaroringen „nagy számok” köszönnek vissza a büfék árjegyzékéből is: a gyrostál 4000, a sült csülök 3000 forint, a bográcsgulyás és sült kolbász adagja 2800, a hot dogért 1500-at kérnek, egy kávé pedig 500 forintba kerül. Igazán mélyre persze azoknak kell a zsebükbe nyúlniuk, akik valamiféle relikviát vinnének haza, és nem érik be az 1500 forintos Red Bull kitűzővel. A harmatgyenge Virgin istálló dzsekije 42 000-be kerül, ehhez képest a Ferrari-emblémás nem is sok 47 500-ért. Baseballsapkákat 8-9 ezerért vehetünk. Ferrari-fejfedőt láttunk ugyan 5500-ért is, ám a kinézete alapján ez még abból az időből maradhatott raktáron, amikor Niki Lauda kormányozta a tűzpiros torpedót…
Most Fernando Alonso és Massa teszi ezt, és előbbi, a kétszeres világbajnok spanyol számára jeles nap volt a tegnapi: nálunk ünnepelte a harmincadik születésnapját, amiről a délelőtti, első szabadedzésen a csapat szolidan meg is emlékezett a bokszban. Volt nagy ölelkezés, fotózkodás, és egy tábla is előkerült, hogy mindenki tudja, mire fel is a vigasság.
Annak egyelőre kollektívan örülhet a mezőny, hogy megúszta az égi áldást. Charlie Whiting versenyigazgató még pénteken zuhogó esőben vette át a pályát, és Mogyoród felett tegnap reggel is sötét felhők borították az eget. De szerencsére csak riogattak. Az első tréningen a levegő 20, az aszfalt 22 Celsius-fokos volt, csupán a kerékvetőkön maradt néhol vízfolt, az ideális ív felszáradt. Húsz percig azonban egy versenyző sem ment gyors kört, mígnem Nico Hülkenberg megnyitotta a sort. Rajta ott is a bizonyítási kényszer, hiszen tavaly lapátra tette a Williams, jelenleg a Force India tartalék pilótája, és délelőtt csak beugró volt Adrian Sutil helyén. (Mint ahogy a Renault-nál Nick Heidfeld helyén Bruno Senna.) Fél óra elteltével Jenson Button (McLaren) neve virított a tábla tetején 1:25.697-es idővel, ám jött csapattársa, Lewis Hamilton 1:24.284-gyel, majd Alonso 1:24.179-cel. A spanyol 1:23.642-re javított, amit Mark Webber 1:23.666-tal megközelített, és délelőtt már csak két jobb köridőt rögzíthettünk: a regnáló világbajnok, s a pontversenyben most is nagy fölénnyel vezető Sebastian Vettel 1:23.564-et jegyzett, Hamilton pedig később 1:23.350-et, amivel a brit meg is nyerte az első szabadedzést Vettel és Alonso előtt. A negyedik Webber gondoskodott róla, hogy a szerelői ne unatkozzanak, az egyik kanyarban megcsúszva a szalagkorlátnak csapódott, letörte a Red Bull orrkúpját, nagyobb baj nem történt.
A második, délutáni trénig előtt váratlanul kisütött a nap, a levegőt 21, az aszfaltot 24 fokosra melegítve, az erőviszonyok viszont jószerivel semmit sem változtak. Újfent Hamilton volt a leggyorsabb, immár 1:21.018-re redukálva a köridejét. Mögötte Alonso 1:21.259-cel zárt a második, Button 1:21.322-vel a harmadik helyen, majd Webber, Vettel és Massa következett, a nagyok után pedig a két Mercedes-pilóta, Nico Rosberg és Michael Schumacher sorolt be. Ám ezt az erősorrendet semmiképpen se véssük kőbe a mai időmérő előtt, a holnapi futamról nem is beszélve.
Ami biztos, az a sült csülök ára.

Program. Szombat: 3. szabadedzés: 11.00, időmérő edzés: 14.00.
Vasárnap: Magyar Nagydíj (70 kör): 14.00.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.