Harc az oktatási önállóságért

Ismételten, ezúttal Marosvásárhelyen bizonyosodott be, hogy az önálló, állami, magyar tannyelvű egyetem nagyon hiányzik Erdélyben. Egyes felsőoktatási intézmények román többségű vezetői ugyanis az egyetemi autonómiára hivatkozva igyekeznek háttérbe szorítani a magyarokat.

Pataky István
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januárban hatályba lépett új oktatási törvény szerint az úgynevezett multikulturális romániai egyetemeken önálló tagozatot kell létrehozni a tanítási nyelv alapján. Erre alapozva próbáltak önállósodni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tanárai, illetve diákjai. Csakhogy a felsőoktatási intézmény román többségű szenátusa az egyetemi autonómiára hivatkozva semmibe vette a jogszabály kitételét, s egyben a magyarok követeléseit. Csütörtökön este – miután a város önkormányzata elutasította a központba tervezett tiltakozó menetet – a marosvásárhelyi református Vártemplomban gyűltek össze több százan, kifogásolva a MOGYE diszkriminatív chartáját. Az eseményen valamennyi romániai magyar politikai szervezet képviseltette magát. A tiltakozók azt kérik Daniel Funeriu román oktatási minisztertől, hogy a szaktárca utasítsa el az új charta jóváhagyását. Korábban ezt szorgalmazta Markó Béla is, aki romániai miniszterelnök-helyettesként az oktatást is felügyeli. A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleményben ítélte el az „egyetem többségi vezetőinek szűklátókörűségét és törvénybe ütköző szabálytalanságait”. Felszólította az RMDSZ-t, hogy kormányzati eszközei birtokában akadályozza meg „az egyetem törvénytelen chartájának jogerőre emelését”, és tegye a kormánykoalíció fennmaradásának feltételévé az erdélyi állami egyetemek magyar tagozatainak létrehozását.
Nem mindenhol ütközik akadályba az új oktatási törvény érvényesítése. Bár a kolozsvári – magát szintén multikulturálisként meghatározó – Babes–Bolyai Tudományegyetemen a kétnyelvű feliratok terén továbbra is hiányosságok vannak, a magyar tagozat különösebb gond nélkül megalakulhatott. De önálló tagozattal rendelkeznek a magyarok Marosvásárhely másik ismert felsőoktatási intézményében is, a színészképzéséről ismert művészeti egyetemen. Közben továbbra is késik a magyar költségvetési pénzből alapított és működtetett Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációja, bár a bukaresti kormány még a múlt hónapban elfogadta az erre vonatkozó törvénytervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.