Hasmenéses fertőzés a Hankooknál

Csibra Tibor
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma elkészülhet a gyorstesztek eredménye a csoportos fertőzés vizsgálatában, amelyben több mint harminc ember betegedett meg a Hankook Tire Kft. dunaújvárosi gyárának dolgozói közül. Az érintettek előzőleg az üzem menzáján ettek csütörtökön. Az üzem-, illetve háziorvosaiknál hasmenéses, hányásos, lázzal járó tünetekkel jelentkező munkások közül ketten kórházba kerültek a hétvégén, tegnapra azonban már ők is hazatérhettek, az eddigi adatok szerint a kór mindegyik betegnél gyors lefolyású volt – közölte lapunkkal Gombos Zoltán, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal alá tartozó Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője. A hatóság a Hankook étkezdéjéből begyűjtötte a szükséges étel- és környezeti mintákat, és nagytakarítást, fertőtlenítést rendelt el a konyhában. Gombos Zoltán tájékoztatása szerint az ellenőrök találtak hiányosságokat a menzán, a fertőzés pontos okára azonban csak az említett minták tenyésztéses vizsgálata világíthat rá. Ennek eredménye néhány napon belül várható, az igazgató szerint a kórokozó lehet calici- és szalmonellavírus is, előbbit sejteti a betegség gyors lefolyása. Az étkezdében korábban is előfordult hasonló eset, akkor egy konyhai alkalmazott tudtán kívül fertőzte meg a gyár dolgozóit.
A történtek miatt járványügyi vizsgálat indult, tegnap még tartott a megbetegedett emberek és a konyha dolgozóinak kikérdezése, a szakemberek az érintettek székletmintáiból mutathatják ki a fertőzés kiváltóját – mondta el lapunknak Müller Cecília Fejér megyei tiszti főorvos. A hétvégén ellátott több mint harminc betegből tegnapra húsznak voltak még panaszai. Bár a szakemberek azt is megkérdezték a dolgozóktól, hogy valamelyikük járt-e a közelmúltban Németországban, Müller Cecília és Gombos Zoltán sem tartotta valószínűnek, hogy a mostani eset összefüggésben lenne az ottani, nemrég pusztító hasmenésjárvánnyal.
A Hankook belső vizsgálatot indított a történtek tisztázására, a cég szerint a fertőzés forrása nem a dolgozók által ingyenesen igénybe vehető menzán lehetett – közölte lapunkkal Roy Katalin, a vállalat kommunikációs menedzsere.

Hamisított tejpor. Növényi zsírral hamisított tejport találtak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai öt megyében, kiskereskedelmi forgalomba a tételekből nem került, de az ellenőrzéseket kiterjesztették az ország egész területére – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-vel.
Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, valamint Bács-Kiskun megyében találtak Csehországból és Lengyelországból származó hamisított tételeket. A tárca szerint a termék jelölése jogszabálysértő, megtéveszti felhasználóját, azonban élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.