Hazaértek a pilóták

Körberepülte az országot hátimotoros siklóernyőjével Vandlik Tamás és Gellén Attila. A hobbipilóták július 23-án indultak el Békéscsabáról, s vállalkozásukkal Kvasz Andrásnak, a magyar repülés egyik úttörőjének állítottak emléket.

Nagy Áron
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször akadályozta a szél, a csapadékos időjárás, végül hétvégén mégis sikeresen hazaért Békéscsabára Vandlik Tamás és Gellén Attila, a két hobbirepülő. Emlékezetes, hogy a mindenre elszánt páros július 23-án indult el a városból az 1200 kilométeres légi túrára. „Sajnos az időjárással már az expedíció elején meggyűlt a bajunk: az eső és a szél miatt kétszer is el kellett halasztanunk a rajtot, ezért csak késve indulhattunk el” – mondta lapunknak az első hét végén Vandlik. A hátimotoros siklóernyővel azóta teljesítették a kitűzött célt, s ezzel méltó emléket állítottak a magyar aviatika egykori úttörőjének, Kvasz Andrásnak. Mint arról korábban beszámoltunk, a tiszteletkör sikerét többször kényszerű várakozás fenyegette, augusztus 10-ig ugyanis feltétlenül haza kellett érniük. Vandlik és Gellén extrém, a maga nemében még soha végre nem hajtott vállalkozásának utolsó harmadában azonban a szerencse rájuk mosolygott. A feltámadott, s végre jó irányba fúvó szelet meglovagolva nagy sebességgel repülhettek át az Északi-középhegységen, majd a keleti megyéken. A legnagyobb távot augusztus ötödikén sikerült teljesíteniük, amikor a Vadna–Mád–Kisvárda, majd onnan tovább, Kisvárda–Encsencs vonalon előbb százharminc, utóbb pedig nyolcvanhárom kilométert tettek meg, összesen alig öt és fél óra alatt.
Voltak azonban szerencsétlenebb időszakai is az expedíciónak. Július 28-án Körmendről fel sem tudtak szállni a rossz irányból fújó szél és a szűnni nem akaró eső miatt, másnap fél óra alatt alig tíz kilométert haladtak előre, ezért Szombathelynél leszálltak. Július utolsó hétvégéje is felemásra sikeredett. Szombaton elég jól haladtak, vasárnap azonban harminc kilométer után a földre kényszerültek. Az augusztus beköszönte ismét esőnapot, veszteglést hozott a civilben gyógypedagógusként, illetve mentőként dolgozó két repülőnek. Múlt kedd óta viszont egyre gyorsabban haladtak végállomásuk felé, így négy nappal a határidő előtt térhettek vissza a békéscsabai reptérre.
A Kvasz András-tiszteletkör ötletét az adta, hogy a magyar aviatika egykori jeles alakja idén száz éve szállt fel először saját építésű gépén Békéscsaba mellett. Az egykori repülő emlékét szülőháza helyén (Békéscsaba, Bartók Béla út 42.) 2001 óta márványtábla őrzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.