Hernádi: Nem lesz kivásárlás

Hírösszefoglaló
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartom elképzelhetőnek, hogy a Szurgut-eset mintájára a horvát kormány kivásárolja a Molt az INA-ból – jelentette ki a HVG-nek adott interjújában a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt szerint azért sántít a két eset közti hasonlat, mert annak idején a Mol nemcsak úgy „bement” a horvát olajcégbe, ahogyan azt az orosz vállalat tette a Mollal, hanem megnyerte az INA privatizációjára kiírt 2003-as pályázatot. Hernádi Zsolt elmondta, a vállalat irányítását sem véletlenül nyerték el 2009-ben, hanem azért, hogy konszolidálják a társaságot. Ez volt Horvátország érdeke is, s ezért – ellentétben a horvát lapok állításával – korrupcióra sem volt szükség a kormányrúd átvételéhez.
A Mol és a személye elleni támadásokat a cégvezető annak tudja be, hogy a Mol által végrehajtott költségcsökkentés miatt sokak estek el korábbi zsíros megbízásaiktól. Arra a kérdésre, hogy maga mögött érzi-e a magyar kormány támogatását ebben az ügyben, Hernádi Zsolt azt válaszolta, teljesen lényegtelen, milyen a magyar kormány és az ő kapcsolata, hiszen Magyarország jogállam, ahol a kabinetnek nincs beleszólása sem a vádhatóság, sem a horvát nyomozó szervek munkájába. Ami azonban a Mol regionális közép-európai energiapolitikában betöltött szerepét, céljait illeti, abban továbbra is maga mögött érzi a magyar, sőt a horvát kormány támogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.