Hetente meghal valaki munka közben

Hírösszefoglaló
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az első fél évben 7343 súlyos munkabalesetet jelentettek be, ezek közül 41 volt halálos – tájékoztatott az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). Ez azt jelenti, hogy minden egyes héten közel háromszáz súlyos munkabaleset történt, s minden egyes héten meghalt valaki munkavégzés közben.
Az OMMF adatai szerint ebben az időszakban közel 81 millió forint, a munkavédelemmel összefüggő bírságot szabtak ki a felügyelők. Közleményük szerint a kiszabott bírságok legnagyobb hányadát, 60 százalékát tették ki a munkavédelmi bírságok, ezek összege összesen 49,18 millió forint volt. A kiszabott bírságok 17 százaléka eljárási bírság (összege 13,63 millió forint), míg 12 százalékot tettek ki a helyszíni bírságok 9,327 millió és 11 százalékot a szabálysértési bírságok 8,715 millió forint értékben.
A vizsgálat 10 466 munkáltatóra terjedt ki. A felügyelők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkakörülményekre vonatkozó szabályok betartását. A munkavédelmi felügyelők a munkáltatók 83,6 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, amelyek a munkavállalók 60,3 százalékát érintették. Az ellenőrzések eredményeként összesen 15 835 munkavédelmi (közigazgatási és szabálysértési) határozat készült. A 14 816 közigazgatási határozatban összesen 60 291 intézkedést hoztak a felügyelők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.