Hosszú távon számolunk a Mollal

Nem rövid távú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette az államot a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának megvételekor – szögezte le tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca szerint az olajtársaság árfolyama ugyan kilenghet időnként, de hosszabb idősoron papíronként 25 ezer forint körüli érték a valószínű.

Dékány Lóránt
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszteség csak akkor keletkezne az állam által megvásárolt 21,2 százalékos Mol-paketten, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a kabinet szándékaival – közölte tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Szanyi Tibor MSZP-s képviselő csütörtökön arra kérte az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Mol-részvények júliusi megvásárlását. Szerinte erre azért van szükség, mert a papírok értéke azóta mintegy 150 milliárd forintot zuhant a tőzsdén. Emellett a politikus arra is kíváncsi, milyen közvetítőláncon keresztül zajlott le a tranzakció. Az NFM viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az elemzők előrejelzése szerint a Mol árfolyama rövid és közép távon ugyan kilenghet, de hosszú távon biztatóan magas, részvényenként 25 ezer forint feletti célár valószínűsíthető. Márpedig ez jóval magasabb, mint a májusban megállapított papíronként 22400 forintos vételár, amely akkor a március előtti három hónap átlagárát tükrözte.
Tegnap a Mol-részvények jegyzése 17 ezer forint alatt zajlott a Budapesti Értéktőzsdén, az Equilor Befektetési Zrt. tegnapi elemzésében azonban arra számít, hogy rövid távon ismét megkedvelik a befektetők az olajtársaság részvényeit. Szakértőik úgy vélik, hogy a cég második negyedéves eredményei hozhatnak még eladókat a Mol piacára, de a papír könnyedén visszalendülhet a 18-19 ezer forintos árszintre. Az Equilorhoz hasonlóan a fejlesztési tárca is azt jelezte, hogy a tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő. Márpedig a globális pénzügyi és tőkepiaci folyamatok befolyásolása – mint arra a közlemény is rámutatott – kívül esik a kormány hatókörén. Emellett hangsúlyozták, hogy a Mol-részvények visszavásárlásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett. – A kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban – áll a közleményben.
A tárca szerint az előző kormányok felelőtlen és a nemzeti érdeket veszélyeztető privatizálási gyakorlata Európában szinte példa nélküli mértékben tette sebezhetővé és függővé a magyar energiaellátás biztonságát. – A Közép-Európában vezető szerepet betöltő nemzeti energiavállalatban történő tulajdonszerzés növeli az állami vagyont és a mindenkori kormányok pénzügyi mozgásterét, és stabilizálja a regionális és hazai energiapiacot – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.