Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez, illetve a szabad idő eltöltéséhez.

György Zsombor
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 13.
Dedikálás. A Magyar Nemzet munkatársai dedikálják könyvüket augusztus 13-án 15 órától a budapesti Erzsébet téren a világzenei színpad mellett, a családi nap keretén belül. Fehér Béla Lecsó című kötetének rövid írásaiban a szatíra, az abszurd, sőt a magyar népmese eszköztárát felvonultatva mutatja be a társadalom zavarodottságát, az erkölcsi züllést, az értékrend defektusait, a közömbösséget, a kiábrándultságot – egyszóval azt az üzemzavart, amellyel naponta mindannyian szembesülünk. Lukács Csaba kétszer járt Észak-Koreában, futár volt Kubában, ahol a helyi ellenzék tagjainak vitt támogatást. Úti céljai közül Burma és Bolívia sem maradt ki – utóbbiban Tóásó Előd börtönében és perén is jelen volt. A Diktátorok könyve című kötet sokkoló történetei ördögien alattomos világba vezetik el az olvasót. Margittai Gábor Külső magyarok riportkötetei egyedülálló vállalkozások: a szórványkutató újságíró a harmadik évezred első évtizedében járta be a magyarlakta „végeket”, Isonzótól Becskerekig, a „szlovák” Tokajtól a cipszerek hazájáig, a Mócvidéktől az Úz völgyéig, az Őrvidéktől Rusztig mutatva be a négy égtájat. A legújabb kötet címe: Trianoni menyecske. Végh Alpár Sándor neves író-publicista Köznapló címmel hetente publikálja a Magyar Nemzet Magazinban írásait, melyekben a külső világ történéseivel párhuzamosan rajzolja meg belső világa fontos eseményeit. Immár a Köznapló kötet második része is megjelent.
Helyszín: Erzsébet tér (1051 Budapest).
Időpont: 15 óra

Augusztus 13–27.
Sopronbánfalvi ökumenikus vallási fesztivál. Nagyszabású, ám – ahogy a szervezők fogalmaznak – intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a kolostor ódon falai között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony hívő és nem hívő emberek számára. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum – a transzcendens élmények gazdag tárháza. A mai kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták, akik számára Sopron városa 1482-ben kolostort alapított. A történelem viharos évszázadai alatt sok mindent megélt az épület, majdnem az enyészeté lett. A rendezvénysorozat már péntek este kezdetét veszi, majd három hétvégén keresztül egyedi programok várják az odalátogatókat: Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar mise – rockoratórium, a Misztrál és Oberfrank Pál, a Judrom Gipsy Klezmer Band, a Szent Efrém férfikar, a Javor szentendrei szerb ortodox kórus és Borbély Mihály, az Amaro Del, a Szigony zenekar és Tintér Gabriella, Csiba Júlia, Tóth Szabolcs szitárjátéka, a Sopron Gospel, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium ének- és zenekara és még sokan mások. További információ: www.banfalvakolostor.hu.
Helyszín: sopronbánfalvi pálos–karmelita kolostor (Sopron, Kolostorhegy utca 2.).
Időpont: hétvégenként egész nap

Augusztus 14–20.
Ünnep néptánccal. A népi hagyományok és a néptánc áll a székesfehérvári királyi napok nemzetközi néptáncfesztivál középpontjában. Az 1996 óta minden évben augusztusban megrendezett eseménysorozatra a világ minden tájáról érkeznek a részt vevő csoportok. A fesztivál jelmezes felvonulással veszi kezdetét. A minden évben más-más országból érkező tánccsoportok a rendezvénysorozat ideje alatt délutánonként néptánc- és népzenei bemutatókkal lépnek fel a Városház téren felállított színpadon, esténként a Malom utcai táncházban adnak ízelítőt sokszínű kultúrájukból. A közös tánc mellett a különböző nemzetek hazájuk gasztronómiai különlegességeivel várják a vendégeket. A programok az augusztus 20-ai nemzeti ünnep rendezvényeivel zárulnak.
Helyszín: Városház tér és környéke (Székesfehérvár).
Időpont: 19.30

Augusztus 15–21.
Debreceni virágkarnevál. A debreceni virágkarnevál Debrecen egyik legismertebb rendezvénye. 2009-ben elnyerte a kiváló fesztivál minősítést. Az utóbbi években nem csupán egynapos karnevál, hanem egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A 2011. év különlegesen fontos a város számára, hiszen idén ünnepli Debrecen fennállásának 650. évfordulóját, mely a programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap. De a mostani karnevállal búcsúztatják el a Nagyerdei Stadiont is, melynek újjáépítése az eseménysorozat után kezdődhet el. Augusztus 15. és 21. között Debrecen utcáin számos program várja az odalátogatókat; hazai művészek, egyedi produkciók gondoskodnak a remek hangulatról. Részletes információk: www.fonixinfo.hu/?menu=601&id=726.
Helyszín: Kossuth tér, Baltazár Dezső tér, Nagyerdei Stadion, Kölcsey Konferencia-központ (Debrecen, Hunyady utca 1–3.).
Időpont: egész nap

Augusztus 16.
Új családtag érkezik. Hogyan lehet megkönnyíteni az első órákat, napokat, heteket, hónapokat? Mi segíthet a szoptatásnak ebben a boldog, fárasztó, örömökkel és néha aggodalmakkal teli időszakában? Mit vársz a babádtól, a férjedtől, a családodtól, az egészségügyi dolgozóktól, a barátoktól? Az összejövetelen az aktuális témán kívül megbeszélnek minden olyan témát, mely a résztvevőket éppen foglalkoztatja, függetlenül attól, hogy valaki várandós, újszülött babája van, nagyobbacskával jön, vagy totyogós és még szoptatott gyermek édesanyja. Bővebb információ: http://parksarok.blogspot.com.
Helyszín: Parksarok játszóház (1137 Budapest, Pozsonyi út 36.).
Időpont: 11.30

Az utolsó dogma. E címmel tartja előadását Rászlai Tibor eszmetörténész Szűz Mária mennybevételéről.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Augusztus 17.
A kilátó köszöntése. Kilátónapi ünnepséget tartanak Sopronban, a Károly magaslati kilátónál. A hetvenöt évvel ezelőtt felavatott épület – a tűztorony mellett – Sopron város jelképévé vált. A kilátó állandó kiállításait egy évtized alatt négyszázezren keresték fel. Köszöntőt mond Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatója, Horváth János, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos elnökségének tagja; majd Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele tart előadást Hittel élő tervező és természettudósok emléke címmel. Közreműködnek a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanulói.
Helyszín: Károly magaslati kilátó (Sopron).
Időpont: 11 óra

Augusztus 18.
Megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünnepli az Állami Népi Együttes gálaestje a Margitszigeten. Több évtized után újra és egyetlen alkalomra műsorra tűzi a hagyománytisztelő társulat a legendás Rábai Miklós alapító-koreográfus Ecseri lakodalmas táncalkotását, ezen az estén a Naplegenda legfrissebb, legújabb sikerének folytatásával, az Álomidővel. Az ünnepi gálát a Szolnoki szimfonikus zenekar és énekkar kíséri, közreműködik az együttes saját népi zenekara. Részletek: www.szabadter.hu.
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad (1138 Budapest, Margitsziget).
Időpont: 20 óra

Augusztus 18–21.
Mesterségek ünnepe. Közel nyolcszáz mester és több mint százezer látogató tölti a hagyományok jegyében ezt a pár napot a mesterségek ünnepének köszönhetően a Várban. A népművészek hagyományos találkozóját immáron huszonötödik alkalommal rendezik meg. A történelmi környezetben négy napon keresztül kézművesmesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják portékáikat. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok lépnek fel, valamint lesz viseletbemutató is Korok és korosztályok, hétköznapi és ünnepi alkalmak divatja címmel – Galga menti, sárközi, kalocsai, rábaközi ünnepi és hétköznapi viseletekből. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Idén a mesterségek ünnepe a húszéves borfesztivállal ünnepli születésnapját, ennek apropóján számos program kapcsolódik a borkultúra népszerűsítéséhez. Részletek: www.mestersegekunnepe.hu.
Helyszín: budai vár.
Időpont: 17 órától

Augusztus 19–20.
Bakonybéli nyármarasztaló. Immár ötödik alkalommal egész napos programokkal, szervezett túrával, tábortűzzel, vendégváró falatokkal, csillagászati bemutatóval, éjszakai vonatozással várják a bakonybéli nyármarasztaló idején a településre látogatókat. Részletek: www.bakonybel.hu; telefon: (88) 585 070.
Helyszín: Bakonybél.
Időpont: egész nap

Augusztus 19–21.
Hortobágyi vásár. A ma is országos hírű vásár elválaszthatatlan a Kilenclyukú hídtól. A híd nemcsak névadója a vásárnak, hanem közismert szimbóluma e sajátosan magyar tájnak, a pusztának. A környékbeli megyék népe találkozott itt, azonban mindenkinél jobban a pásztorok készültek rá évenként. Ha csak tehették, nem maradtak el. Ez volt a nagy szabadság, szinte egyedüli kimozdulási lehetőség a helyhez kötött ember számára. Ha kellett, száz kilométert is utaztak szekéren, lóháton, vonaton, még akkor is, ha semmit sem akartak venni vagy eladni, de találkozhattak ismerősökkel, cimborákkal. A hortobágyi hídi vásár alapvetően állatvásár vagy baromvásár volt. Legnagyobb számban lovak cseréltek gazdát, de ezerszám hajtottak fel ide hízott szarvasmarhát, sertést, juhot és birkát is. A vásárok nemcsak az árucsere kereskedelmi helyszínét adták, hanem a népi műveltség, a hírek, az ismeretek megismerésének, cserélődésének formáját is. Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodóvásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézművesmesterek. A Hortobágyi Intézőbizottság kezdeményezésére a hídi vásárt a második világháborút követően, 1965 óta évről évre újra megtartják. Sokat változott arculata: elsősorban kirakodóvásár, állatvásárt már nem tartanak. Állandóságát sokadalma adja. Debrecenből és a környék településeiről ma is kígyózó kocsisorok hozzák a vásárba vágyó népet. Bővebb információ: www.hortobagy.hu.
Helyszín: Kilenclyukú híd (Hortobágy).
Időpont: 10 órától

Augusztus 20.
Szobor az ezredesnek. A gróf Zichy Ottó-emlékmű átadóünnepségét tartják Szent István napján a győr-szabadhegyi Rózsák terén. Zichy Ottó (1815–1880) az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc honvéd ezredese, a győri nemzetőrség parancsnoka volt, aki egykor családjával szabadhegyi birtokán élt. Köszöntőt mond Simon Róbert Balázs alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője; az emlékművet bemutatja Szendi Péter asztalosmester; ünnepi beszédet mond Rédly Elemér pápai prelátus. Az ünnepséget követően helyben készített gulyásételek kaphatók; a bevételt jótékonysági célra ajánlják fel a szervezők.
Helyszín: Rózsák tere (Győr-Szabadhegy).
Időpont: 17 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: György Zsombor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.