Írótábor Tokajban

2011. 08. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar irodalom élete és állapota címmel szervezi meg a 39. Tokaji Írótábor vezetősége a hazai irodalmárok hagyományos nyár végi seregszemléjét mától péntekig. A konferencia résztvevőit szerdán délelőtt tizenegykor Mezey Katalin elnök ünnepi beszéde után Májer János polgármester köszönti a Rákóczi-pincében. Az előadások a Tokaji Ferenc gimnáziumban zajlanak.
Mezey Katalintól megtudtuk: idén elsősorban a dinamikus újkor és az irodalom kölcsönhatásairól vitatkoznak a résztvevők, akik a folyamatos fejlődés előnyeit és hátrányait tárgyalják majd. A konferencián politikusok, írók, irodalomtörténészek fejtik ki a témában a gondolataikat. Többek között Ács Margit, L. Simon László, Csomós Miklós, Szőcs Géza, Szentmártoni János, Zentai Péter László, Serfőző Simon, Turczi István, Bodó Barna, Borbély László, Nagy Gábor, Pomogáts Béla és mások cserélnek gondolatokat az irodalmi művek megjelentetésének és terjesztésének megújítandó módszereiről, a minőségi könyvkiadók és a folyóiratok hatékonyabb támogatásáról, a különféle közgyűjtemények, az örökös fejlődést és átmenetiséget megsínylő könyvtárak, múzeumok, emlékhelyek hatékonyabb működtetéséről, az internet és a digitális adattároló eszközök szerepének rohamos növekedéséről.
Az már a tavalyi írótábor folyóirat munkacsoportjának ülésén is elhangzott, hogy az elutasítás álláspontja mára abszolút anakronisztikus. Az íróknak meg kell tanulniuk együtt élni az új médiumokkal, s az irodalom javára használni a táguló digitális univerzumot. Arról sem hallgatnak majd az előadók, hogy a profi írószervezeteknek (Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Magyar Írók Egyesülete, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör) meg kell tanulniuk kapcsolatot teremteni az írott és az elektronikus sajtó képviselőivel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.