Itt felháborodás, ott egy mosoly

2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi más lehetett a központi téma a csütörtök esti Paks– Hearts mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, mint a vendégek javára az első félidő hosszabbításában megítélt tizenegyes. Ha ez nincs, akkor a Paks nagy valószínűséggel Sipeki 32. percben elért pazar góljával 1-0-ra nyer, s előnnyel várhatja a visszavágót a labdarúgó Európa-liga selejtezőjében, a harmadik fordulóban. A magyar csapat ugyanis vezetése birtokában látványosan került minden kockázatot, a hátvédek még akkor sem passzolták fel a középpályára a labdát, ha ott a társak szabadon álltak; a skót ellenfél pedig semmi jelét nem mutatta annak, hogy képes lenne bevenni Csernyánszki kapuját. Ám a 47. percben jött Hamill, azaz Mattias Gestranius. A finn játékvezető arcpirító tizenegyessel ajándékozta meg a skótokat.
– Én tényleg nem szoktam foglalkozni a játékvezetőkkel, legutóbb talán egy éve tettem ezt. Ám most nem mehetek el szó nélkül a finn bíró ténykedése mellett. S nem csak a tizenegyesre gondolok, ezen kívül is többször ítélt számunkra hátrányosan. Sajnos nem kaptunk egyenlő elbírálást – jegyezte meg Kis Károly.
A Paks trénere egyáltalán nem a levegőbe beszélt, ám skót kollégája, Jim Jefferies persze mindezt másként látta:
– A bíró a szabadrúgás előtt felhívta a játékosok figyelmét, hogy ne emeljék fel a kezüket, a magyar hátvéd ennek ellenére mégis lökött, így teljesen jogos volt a büntető.
Ám amikor megkérdezték tőle, mit szólna, ha a csapata hazai pályán hasonló tizenegyessel esne ki, őszintén reagált: elmosolyodott.
Szeretnénk hinni benne, hogy Gestranius egyszerűen csak hibázott, de alapos a gyanú, hogy megfontoltan támogatta a skót együttest. A magyarázatért nem kell messzire menni. A magyar futball általában véve sem örvend különösebb tiszteletnek, ezen belül a Paks abszolút újonc, ismeretlen a nemzetközi porondon. Olyan csapat, amellyel meg lehet tenni, hogy hazai pályán indokolatlan büntetőt fújnak be ellene.
A történtek dacára a Paksnak nem kell feladnia a párharcot. A Hearts a Sóstói-stadionban nem keltett félelmet, s bár otthonában állítólag sokkal veszélyesebb, ott is ugyanezek a futballisták lépnek majd pályára. A Paks ráadásul a Tromsőt is 1-1-es első meccs után búcsúztatta. A labdarúgás nem ókori bölcselet, miért ne lehetne még egyszer ugyanabba a folyóba lépni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.