Jöhetnek a kínaiak?

Bár a szigorú kritériumok és a  30-40 milliárd forintos befektetés miatt első ránézésre kétségesnek tűnik, hogy sikerül-e négytagúra bővíteni a hazai mobilszolgáltatók körét, kínai társaságoknak így is ideális terep lehet Magyarország az európai megjelenéshez.

Bodacz Péter
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak nemzetközi szinten már bizonyított nagyvállalatok, esetleg ügyesen konzorciumba szervezett kisebb cégek rúghatnak labdába a múlt hét végén meghirdetett frekvencia-árverés azon részén, amely egy negyedik szolgáltató piacra lépését hivatott lehetővé tenni. Ez – mint az a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) weboldalán elérhető pályázati dokumentációból kiderül – nem csak a több tíz milliárd forintosra tehető beruházási igény miatt valószínű, hanem a pályázat konkrét követelményei is ezt támasztják alá. Példának okáért legalább ötéves hírközlési szolgáltatói tapasztalatot és kétmillió lakossági ügyfelet kell felmutatni.
A paramétereknek idehaza csak az Antenna Hungária (AH), a UPC és a Digi felel meg, a 2008-as frekvenciatenderen induló Invitel, valamint az utóbbi hónapokban fel-feltűnő BTel máris kiesett. A Hwsw.hu szakportálnak a UPC részéről azt nyilatkozták, hogy mérlegelik a kockázatokat, míg a Digi piacra lépése komoly adósságállománya miatt nem valószínű. Az internetes lap az AH kapcsán azt valószínűsíti, hogy legfeljebb egy konzorcium tagjaként szállna ringbe az árverésen. Elméleti lehetőség ugyan van rá, hogy az Európában meghatározó társaságok piacra lépjenek, ám szakági pletykák szerint sem a France Telecom– Orange, sem pedig a spanyol Telefónica tulajdonában álló O2 nem érdeklődik hazánk iránt.
Ha valóban így van, akkor könynyen valóra válhat az a lapunk által korábban már említett lehetőség, hogy kínai vállalatok érkeznek. Erre nemcsak a hálózatfejlesztésben utazó kínai nagyvállalatok – a Huawei és a ZTE – megjelenése, valamint a látványosan szorosabbra fonódó gazdasági kapcsolatok utalnak, hanem az is, hogy az állami tulajdonú China Telecom és China Mobile sem tőkének, sem pedig tapasztalatnak nincs hiányában, utóbbi ráadásul már megkezdte külföldi terjeszkedését is. A magyar árverés épp ideális lehetőség lehet arra, hogy az eddig „szűz” európai piacra betegye a lábát valamely társaság, amely óriási árversenyt generálhat. Nem mellesleg ez volna az első olyan piac, ahol az ázsiaiak megmérethetik magukat a nyugati nagyokkal szemben is.
Az NMHH kiírása alapján 30-40 milliárd forintos beruházással lehet piacra lépni: a 900-as tartományban pályázható 5 megahertznyi (MHz) frekvencia kikiáltási ára négymilliárd forint. A szerencsés nyertesnek emellett lehetősége nyílik az 1800 és 2100 MHz-es tartományban is bevásárolni: a teljes csomag fix áras, hatmilliárd forint. Igaz, ezt harmadolva is áruba bocsátja az NMHH, ám teljes szolgáltatás esetén ezzel a lehetőséggel nem érdemes számolni. Az országos távközlési hálózat és az értékesítési, szervizhálózat kiépítése 20-30 milliárd forintot is elvihet. Minderre három év áll rendelkezésre, addig a belépő szolgáltató bérelheti a meglévő infrastruktúrát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.