Jól vizsgáztak a vendéglátóhelyek

A szezonálisan működő vendéglátóhelyek túlnyomó többségénél, közel nyolcvan százalékánál legfeljebb kisebb problémákkal találkoztak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) ellenőrei. A hatóságok nem csak az egységeket ellenőrzik; tegnap több mint egy tonna ismeretlen eredetű baromfit foglaltak le a fővárosban.

Bodacz Péter
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól vizsgáztak a szezonálisan működő vendéglátóhelyek: a MGSZH és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai nyár eleje óta folytatnak ellenőrzést, mely során országosan több mint 1100 egység 78 százalékánál, 869 üzletnél találtak megfelelő körülményeket a felügyelők. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök. Az egységek 16 százalékánál, 172 létesítménynél kisebb, azonnal kijavítható hibákat tártak fel a szakemberek. Gyakoriak voltak a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, az élelmiszer-higiénés oktatás hiánya és a HACCP-rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák, továbbá az ellenőrzött élelmiszerek és azok tárolása terén is voltak elmaradások. A kedvezőtlen időjárás és az emiatt elmaradó forgalom nyomán – tette hozzá Bognár – az egységek raktárkészlete is csökkent, ami ugyanakkor segített abban, hogy jobban megfeleljenek a minőségi kritériumoknak. – A szezonális vendéglátóhelyek hat százalékánál, 68 létesítménynél hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszer-biztonsági szempontból megnyugtató legyen. Hét üzlet tevékenységét pedig ideiglenesen fel kellett függeszteni – fogalmazott a helyettes államtitkár. A kiemelt ellenőrzés július elején kezdődött, és augusztus 25-ig tart.
Az élelmiszer-biztonság területhez kapcsolódó hír, hogy több mint egy tonna ismeretlen eredetű vágott baromfit találtak és foglaltak le tegnap hajnalban egy budapesti IX. kerületi parkolóban az illetékes hatósági állatorvosok. Kiss Attila, a Pest megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője a távirati irodának elmondta: elrendelték a vágott baromfi megsemmisítését, emellett élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása is várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.