Kegyetlen főnökök pokoljárása

Három jó barát elhatározza, hogy elteszik láb alól kibírhatatlan főnökeiket. A gyilkosságok megszervezése azonban még annál is nehezebbnek tűnik, mint ahogy azt a kocsmaasztal mellett gondolták. Förtelmes főnökök, avagy egy fekete komédia az irodai alkalmazottak vágyainak beteljesüléséről.

Kárpáti György
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beosztottak főnökei csak gonosz, önző, kizsákmányoló emberek lehetnek. Legalábbis ezt feltételezi a Förtelmes főnökök című hollywoodi vígjáték, amelynek három főhőse elszenvedi felettesei egzecíroztatásait. Egyiküket szexuálisan zaklatják, a másik egy multi alkalmazottjaként robotolva tűri a megaláztatásokat, a harmadiknak pedig szellemileg leépült, drogfüggő főnöke dirigál. A három férfi egy darabig tűr, aztán filmekből és sorozatokból vett tapasztalataikkal felvértezve elhatározzák, hogy bérgyilkost fogadnak, és rövid úton megszabadulnak az idegtépő főnököktől. Bár megrendelik a két férfi és egy nő meggyilkolását, megpróbáltatásaik igazán csak ekkor kezdődnek, és az akció végére komoly árat fizetnek a merényletért.
Seth Gordon munkahelyi traumák áldozatainak szánt alkotása, a Förtelmes főnökök jó érzékkel ragadja meg a beosztottak hétköznapi megpróbáltatásait, miközben, jó hollywoodi filmhez méltó módon, túlmerészkedik a józan ész határain. Nem tesz egyebet, mint vászonra viszi a főnökeik miatt bosszankodók legelvetemültebb vágyait, titkos képzeteit. Van itt minden, ami fordulatból elképzelhető, s ami egy vígjátékban helyet kaphat, s éppen ezekkel a nyilvánvaló túlzásokkal válik szórakoztatóvá a film, még ha néha el is jutunk a jó ízlés határáig. Morbiditásra azért nem ragadtatja magát a rendező, így a vállalati beosztottak bosszúszomja beteljesül a vásznon a valóságban elszenvedett sérelmeikért. Pszichológiai szelepként is működhet a film azzal, hogy miközben elcsépelt sztereotípiákat sorakoztat fel, folyamatosan nevettet.
Vitathatatlan, hogy a mozi végtelenül inkorrekt képet fest a cégvezetőkről, de magára vessen, aki komolyan veszi a látottakat. Ha más nem, maga a Förtelmes főnökök is nemegyszer utal arra, hogy mennyire nem szabad a valósággal azonosítani a mozgóképes fikciót. Bár Seth Gordon filmje nem olyan kifinomult, mint a munkahelyi megpróbáltatásokról korábban készült Hivatali patkányok, a nyár egyik kellemes kikapcsolódását kínálja a napi robot után.
(Förtelmes főnökök – színes, szinkronizált amerikai film, 100 perc, 2011. Rendező: Seth Gordon. Forgalmazó: InterCom.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.