Kémbotrány: Püski előzetesben marad

A Fővárosi Bíróság tegnap meghosszabbította a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrányban egy hónapja rács mögé helyezett Püski László előzetes letartóztatását – tudta meg a Magyar Nemzet.

Swendt Pál
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint hatvan nappal hosszabbította meg a Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsa a kémbotrány néven elhíresült eljárásban az államellenes bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Püski Lászlónak, az ügyben felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég társtulajdonosának előzetes letartóztatását. A bíróság az eljárás iratai alapján és a nyomozást folytató Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) indítványának helyt adva úgy döntött: szabadlábon hagyása esetén fennáll a veszélye, hogy Püski elszökik, illetve a bizonyítékok eltüntetésével vagy a tanúk befolyásolásával veszélyezteti az eljárás sikeres befejezését.
*
A határozat nem jogerős, mert az ellen a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a kényszerintézkedésről a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa mondja ki a végső szót.
Az elsőfokú bíróságnak rövidesen nyilvános tanácsülésen kell tárgyalnia arról az indítványról, amelyben a terhelt ügyvédje öszszeg megjelölése nélkül indítványozta, hogy óvadék megállapítása mellett Püskit helyezzék házi őrizetbe. A szabályok szerint az ilyen üléseken csak az érintett és védője, az ügyész, a bírói tanács, valamint a jegyzőkönyvvezető lehet jelen, és a bíróság akkor is a hallgatóság kizárásával dönt, ha az eljárás iratai nem minősülnek védett adatnak.
Az ügy másik fogvatartottja, a szintén kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója. Őt előbb házi őrizetbe, majd július 14-én előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Védője, Molnár Lajos a nyugalmazott tábornok szabadlábra helyezését kérte az FB-től, amely várhatóan együtt dönt az ügyvédi indítványról, illetve a nyomozó hatóságnak az előzetes letartóztatás meghosszabbítását célzó javaslatáról. Az eljárásról a BKÜ továbbra sem ad felvilágosítást, így az államtitoknak minősülő ügyben nem tudható, milyen tényállás alapján vonták eljárás alá Püskit, Galambost, valamint az NBH élére utódjául kinevezett, bűnpártolással gyanúsított Laborc Sándort, és a kémkedésre felbujtás gyanújával kihallgatott Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.