Keserű, de szükséges kompromisszum

Megállapodás született az Egyesült Államok törvényben rögzített államadósság-plafonjának emeléséről a washingtoni törvényhozás republikánus és demokrata frakciója között – jelentette be magyar idő szerint tegnapra virradóan Barack Obama. A kompromisszumos javaslat tegnap szavazásra várt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy elfogadása néhány konzervatív és baloldali honatya ellenállása miatt még nem volt teljesen biztosra vehető.

MN
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas politikai manőverezés nyomán végül sikerült megegyezniük a képviselőházi és szenátusi vezetőknek arról, miként oldják fel a lehetetlen helyzetet, mely a mai nap az Egyesült Államok technikai fizetésképtelenségéhez vezethetett volna. Obama bejelentése nyomán tegnap a demokrata és republikánus vezetők szavazásra bocsátották azt a siker reményében. Nem minden aggodalom nélkül persze, mert több konzervatív és baloldali jelezte: a megszületett kompromisszummal nem tud azonosulni. A Teadélután mozgalom hívei a költségvetési egyensúlyról szóló alkotmánykiegészítést hiányolnak és a védelmi büdzsé csökkenésétől tartanak, néhány demokrata pedig attól, hogy a csomagban nem szerepel adóemelés.
A javaslatot senki sem tartja jónak, efelől a maga részéről Obama sem hagyott kétséget, miután beszédében megköszönte az erőfeszítéseket. Mindazonáltal csak ennek volt elfogadásra esélye. Az adósságplafont két lépcsőben emelik meg. Az elsőben 900 milliárd dollárral, melynek feltételéül 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentést szabtak. A fizetésképtelenség elkerülése érdekében Obama felhatalmazást kapott, hogy az emelésből 400 milliárdot azonnal érvényesítsen, mellyel a ma lejáró határidő szeptemberre tolódik. Az első fázis fennmaradó 500 milliárdjáról a törvényhozás szavaz majd, kitéve az elnöki vétó lehetőségének. A második fázisban a kongresszusban felállítanak egy rendkívüli bizottságot, mely november végéig kidolgozza a további 1500 milliárdos hiánycsökkentés terveit, majd arról az év végéig dönt. A testületnek 6-6 demokrata és republikánus tagja lesz. Ha ezt mégsem fogadnák el, Obama saját hatáskörben 1200 milliárdos emelést foganatosíthat, ám ekkor automatikusan életbe lép egy megegyező értékű kiadáscsökkentési mechanizmus, mely a fűnyíróelvnek megfelelően minden tételt csökkent a a költségvetésben. A tárgyalások vezető republikánus figurája, John Boehner képviselőházi elnök keserű kompromisszumról beszélt, ám szerinte pártja győzelemmel zárta a csatározásokat, mert sikerül nagyobb szigort foganatosítaniuk a kiadások terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.