Késő ősszel jön az új távhőár

Dékány Lóránt
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október vagy november végén jelenhet meg az új távhőárrendelet, illetve ekkor léphet életbe az új, hőtermelést támogató rendszer az erőművek számára – mondta tegnap újságírók előtt Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) elnöke. Mint ismert, a kormány idén tavasszal befagyasztotta a távhőárakat, s azok meghatározásának jogát egy törvénymódosítás az önkormányzatoktól a fejlesztési miniszterhez utalta. Fekete Csaba szerint a legvalószínűbb az, hogy egységes módszertannal, de mind a 110 szolgáltató esetében külön díjszabást állapít majd meg a tárca. A befagyasztás mellett július 1-je óta nem kapnak áramátvételi támogatást a hőt és a villamos energiát vegyesen termelő, vagyis kapcsolt erőművek. A kompenzációs rendszer ugyanis átalakul, így késő őszszel hőtermelési támogatással kapnak segítséget az elsősorban a távhőfogyasztókat kiszolgáló kapcsolt blokkok. A Matászsz elnöke rámutatott, az elmúlt időszakban a kompenzáció ideiglenes kiesése miatt volt olyan kisebb termelő, amely leállította a működését egy időre.
Fekete Csaba szerint az újfajta támogatási szisztémától nagyban függ a távhőszolgáltatás versenyképessége. Emellett úgy vélekedett, a legfontosabb számukra az olcsó hőforrás biztosítása. Hozzátette, a kormány az állami tulajdonú Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül ugyan biztosított kedvezményes árú gázt a hőtermelőknek, de ezzel tudomása szerint legfeljebb egy-két szereplő élt. Ennek fő oka, hogy más kereskedők jobb feltételekkel tudtak fűtőanyagot biztosítani. Viszont, mint fogalmazott, az MVM ajánlata valamelyest lenyomta az árakat. A szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta, a távhőszektornak nem a túlélés, hanem tevékenység bővítése a cél. – Új piacokat kell bevonnunk, mert az energetikai felújítások miatt nem elég megtartani a jelenlegi felhasználói kört – fejtette ki. Megjegyezte, a szolgáltatók ezt azzal segítenék elő, hogy új szolgáltatási csomagokat állítanak össze. Ám ehhez az is kell, hogy az új árszabályozás megfelelően rugalmas feltételeket tartalmazzon.
Németh István, a Matászsz elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy az elmúlt két évben lezajlott egy kisebb leválási folyamat. Aláhúzta, ez a legroszszabb, ami a távfűtéssel történhet, mert így az állandó költségeket kevesebb fogyasztónak kell megfizetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.