Kettős állampolgár Kijev élén

Székely Gergely
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a figyelem központjába került Kijev extravagáns polgármestere, Leonyid Csernoveckij, akiről az utóbbi egy évben szinte alig lehetett hallani valamit. Ha néha fel is tűnt a neve, többnyire a bűnügyi krónikákban. Miután ugyanis Viktor Janukovics államfő a múlt év novemberében a fővárosban kettéválasztotta a polgármester és az állami közigazgatás elnökének feladatkörét, és utóbbi tisztségre a kormány lakásgazdálkodási miniszterét, Olekszandr Popovot nevezte ki, egymás után kerülnek felszínre a polgármesteri hivatalban elkövetett, ma már a tízmilliárd dollárt megközelítő visszaélések, és kerülnek előzetes vizsgálati fogságba Csernoveckij korábbi munkatársai, akiket Popov néhány nap alatt ki is tessékelt a hivatalból.
De gyülekeznek a viharfelhők maga Kijev különcködéseiről elhíresült polgármestere, a nagyotmondásai miatt többnyire csak Ljonya-Koszmoszként emlegetett, fénykorában híveit a főutcán levő városi tanács épülete előtt hetente egy alkalommal saját dalaival és verseivel szórakoztató Csernoveckij körül is. A közelmúltban adott interjújában Viktor Psonka főügyész úgy nyilatkozott, egyre több kérdésük van a polgármesterhez is, és azok tisztázására rövidesen sort is kerítenek. Csakhogy erre a nyomozó hatóságnak belátható időn belül már aligha lesz lehetősége. Időközben ugyanis a kijevi nagymamák egykori kedvencéről kiderült, hogy az ukrán mellett izraeli állampolgársága is van, noha ezt az alkotmány nem teszi lehetővé. Az izraeli belügyminisztérium adatbázisáról letöltött hírt az orosz nyelvű izraeli IzRus hírportál hozta nyilvánosságra, hitelességét a sajtóhírek szerint azóta az illetékes izraeli szervek is megerősítették. Mi több, a kijevi 1+1 tévécsatorna Izraelben járt munkatársai azt is kiderítették, hogy a polgármester és felesége Tel-Aviv északi luxusnegyedében külön-külön lakást is vásárolt magának.
A hír felröppentét követően az ellenzék azonnal Csernoveckij felelősségre vonását, ukrán állampolgárságától és polgármesteri tisztségétől való megfosztását és új választások kiírását követelte az államfőtől. A belügyminisztérium illetékes főosztályának vezetője, Irina Fagyejeva azonban lehűtötte a kedélyeket, közölve, hogy bár az alkotmány nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, de nem is tiltja, hozzáfűzve azonban azt is, hogy az ezzel kapcsolatos problémákra mielőbb találni kell valamiféle megoldást, legalábbis a Csernoveckijhez hasonló magas állami tisztséget betöltő személyeket illetően, akik pozíciójukból adódóan fontos államtitkokhoz is hozzájutnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.