Kezdődik a brit rendteremtés

Jotischky László
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb éjszaka telt el bűncselekmények nélkül Londonban és a többi angol városban. A rendőrbíróságok egész éjszaka folytatták munkájukat, hogy az eddig letartóztatottak nagyobb része minél előbb sorra kerülhessen. Londonban kis híján ezer, a közép-angliai városokban több mint négyszáz személyt tartóztattak le. A rendőrség százával tette közzé gyújtogatók, fosztogatók fényképeit azzal az ígérettel, hogy hamarosan valamennyien kézre kerülnek. Többeket otthonukban tartóztattak le.
Míg a sokat szenvedett londoni, birminghami, manchesteri, salfordi lakónegyedekben kezd visszatérni a normális élet, tegnap délelőtt rendkívüli vitára ült össze az alsóház. David Cameron kormányfő azzal indította a vitát, hogy kormánya a lehető legnagyobb eréllyel és sürgősséggel fog gondoskodni a törvényes rend helyreállításáról, és ebbéli igyekezetében minden lehetséges eszköz és eljárás gondolatával hajlandó foglalkozni.
A pénzügyminisztérium rendkívüli alapjából gondoskodnak az otthontalanná vált családokról, és kárpótolják a kirabolt kereskedőket, ha nincs megfelelő biztosításuk. A rendőröket felhatalmazzák arra, hogy leparancsolják a gyanúsítottakról az arcukat fedő kendőt vagy csuklyát, és a belügyminisztérium kivizsgálja annak törvényes és technikai lehetőségét, hogy zavargások idején központilag megszakítsák a mobiltelefon, vagy egyéb elektronikus kommunikációs eszközök működését. A bíróságok felhatalmazást kapnak szigorúbb, szabadságvesztéssel járó büntetések kiszabására, és megfontolás tárgyává teszik szükség esetén a fegyveres erők használatát is, nem a rendfenntartásra, hanem egyes kiemelt épületek őrzésére, illetve olyan munkafolyamatok elvégzésére, amelyeket a rendőri szervek központjaiban rendőrök végeznek, hogy ezek bevethetők legyenek a rendbontók ellen. Ha a kezdeményezőknek sikerül legalább százezer aláírást gyűjteni, akkor az alsóház foglalkozni fog azzal a javaslattal is, hogy a zavargásokban bűnösnek talált személyektől minden szociális juttatást megvonjanak.
Szembeszökő a közvélemény, a politikai elit és a média eltolódása az elmúlt napok eseményeinek hatására a túlzottan liberális, mindent megértő, mindent megbocsátó, mindent a társadalom számlájára író politikai korrektségtől a nagyobb szigor irányába. A kormány és az ellenzék egyetért abban, hogy ki kell vizsgálni a zavargások ürügyéül szolgáló ügyet, Mark Duggan lelövésének körülményeit és azt is, hogy miként lehet a fiatalok – szerencsére parányi kisebbségének – nihilista, társadalomellenes, bűnözésre hajló magatartásán változtatni. Sok szó esik a szülői felelősségvállalásról és arról, hogy a kiskorúak által okozott károkért a szülőt tegyék anyagilag felelőssé. Az eddig letartóztatott fosztogatók között egy tizenegy éves fiú is van, és sokakban felmerült a kérdés, hogy hol lehettek a szülők, miközben a gyerek késő éjjel üzleteket rabolt ki. Teljes az egyetértés Cameron szavaival: „Aki elég idős ahhoz, hogy raboljon és romboljon, az ahhoz is elég idős, hogy elviselje a következményeket.”
Közben a The Guardian arról írt, hogy Millwall-huligánok űzték el a stadionjukhoz közeli utcáról a tomboló fiatalokat. A brit napilap beszámolt róla, hogy a Brit-szigetek legrosszabb hírű futballhuligánjai, megelégelve a rendőrség tehetetlenségét, az Eltham utcán gyülekeztek, majd a felbukkanó fiatalok után eredtek. A sok csatát megélt, Európa-szerte rettegett futballhuligánok állandó harcban állnak a rendőrséggel, most mégis az egyenruhások mellé álltak. A Millwallhoz csatlakoztak a Charlton Athletic huligánjai is a támadás során, akiknek a meccsét biztonsági okokból elhalasztották. A Nottingham Forest–Derby County összecsapást megtartották, s az előbbi csapat otthonát ért csapásra emlékezve a két szurkolótábor közösen skandálta a város nevét. A mára tervezett Tottenham–Everton mérkőzést nem tartják meg, ennek hírére a hét végi meccsek helyszínén a futballhuligánok önvédelmi csoportokat alkottak. A Liverpool stadionjánál 50-70 huligán őrködik a nap 24 órájában védve az Anfield Roadot, s a tervek szerint a szurkolók a mérkőzés kezdetén üdvözölni fogják a rendőröket, akikkel az év többi napján általában igencsak rossz viszonyt ápolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.