Kézírás helyett gépelés

Megszűnik a kézírás tanítása, helyette a tízujjas gépelést oktatják majd – döntöttek 44 amerikai államban. A szakemberek ugyanis úgy vélik: a számítógép rövid időn belül feleslegessé teszi az írott betűk elsajátítását, szerintük a technika ma már mindent helyettesít és mindenre megoldást nyújt. Lapunk által megkérdezett szakemberek szerint beláthatatlan következményei lehetnek a gyermekek fejlődésében, ha a folyóírást nem tanulják meg időben.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hawaii és Indiana csatlakozásával már negyvennégy olyan állam van az Egyesült Államokban, ahol a döntéshozók feleslegesnek ítélik a kézírás oktatását az általános iskolákban, így azt már ki is vették az órarendből. A diákok azért nem maradnak teljesen analfabéták, tízujjas gépelést tanulhatnak. Az indianai oktatáspolitikusok azért döntöttek úgy, hogy az általános iskolai tantervből kiveszik az írásórákat, és inkább gépelést tanítanak a diákoknak, mert a számítógépek elterjedése – szerintük – néhány éven belül feleslegessé teszi az írott betűk írásának elsajátítását. Két év alatt negyvennégy amerikai állam dolgozta át az alsó tagozatosok tantervét. Az intézmények egyébként – ha szánnak rá pluszköltséget és óraszámot – továbbra is oktathatják a kézírást, a hangsúlyt azonban inkább a számítógép használatára kell helyezniük.
Az új tantervről vegyesek a vélemények a tengerentúlon. Egy, a Daily Technek nyilatkozó amerikai édesanya úgy fogalmazott: a kézírás és a gépelés oktatása mellett is szólnak érvek, de talán ez utóbbi ma már fontosabb. A tanárok és a szülők többsége nincs ennyire elragadtatva az ötlettől, sokak szerint a kézírás oktatásának eltörlése néhány éven belül azzal jár majd, hogy a diákok még a saját nevüket sem tudják leírni.
– A kézírás az emberi kommunikáció egyik legfontosabb csatornája. Amikor megszületünk, valaki aláírja a születési anyakönyvi kivonatunkat. Amikor megházasodunk, alá kell írnunk a hivatalos dokumentumokat. A kézíráshoz és az aláíráshoz az élet legfontosabb eseményei kapcsolódnak. Szégyen, hogy egyáltalán felvetődik ilyen terv – mondta egy másik, a lapnak nyilatkozó amerikai.
– A tágabb értelemben vett digitális írás-olvasás hazánkban is kiemelten fejlesztendő terület, de ez nem az írás fizikai értelmű fogalmát jelenti, hanem a szövegértéshez és információfeldolgozáshoz kapcsolódik, másrészt szó sincs arról, hogy helyettesítené a hagyományos írást-olvasást. A gépírás oktatása mindenképp üdvös ötlet, hazánkban is elterjedt anyaga az iskoláknak – reagált megkeresésünkre a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Gloviczki Zoltán szerint a kézírás tanulása a gyermekek pszichomotoros fejlődésének-fejlesztésének fontos része. Ahogy a későbbi írástudás vagy kialakuló diszlexia-diszgráfia meghatározó előzménye a csecsemő- és kisgyermekkor mozgásfejlődése, ugyanígy hat tovább a képességek kibontakoztatására a betűvetés elsajátítása. – Az ötlet hasonló ahhoz, ha az észak-amerikai helyváltoztatási szokásokra apellálva járni nem, csak vezetni tanítanák a gyermekeket – fogalmazott az államtitkár.
– Minden szempontból hátrányba kerülnek azok a gyerekek, akik nem részesülnek ilyen oktatásban – fogalmazott egy általános iskolai szakpedagógus, aki szerint a gépírás a nyelvtan és azon belül leginkább a helyesírás rovására megy. – A kézügyesség és az önfegyelem fejlesztéséhez elengedhetetlen az írás elsajátítása, ráadásul kiiktatásával megfosztják a gyerekeket az alkotás örömétől – mondta Kádár Sarolta. Kiemelte: az írás képessége évezredes érték, melynek liberális zászló alatti rombolása beláthatatlan következményekkel járna. – A technika századában élünk, de nem szabad mindent alárendelni a számítógép világának. Korábban elsődleges cél volt az analfabetizmus felszámolása. Ha az amerikai minta Európában és hazánkban is elterjed, az elmúlt évtizedek erőfeszítései hiábavalóvá válnak – vélekedett a pedagógus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.