Kínos ügyet zárhat le végre az FBI

Ismét megélénkült a mozgás az Egyesült Államok egyik legismertebb döglött aktája körül. Egy 48 éves nő ugyanis azt állítja, nagybátyja volt a híres D. B. Cooper, Amerika egyetlen olyan gépeltérítője, akit soha nem fogtak el. Az FBI pedig negyven év hajtóvadászat után sem akadt a titokzatos férfi nyomára, most azonban a szövetségi nyomozók DNS-vizsgálatokkal vetnék össze a már tíz éve halott Lynn Doyle Cooper mintáit a fantomként felszívódó egykori elkövető nyakkendőjén találtakkal.

Balogh Roland
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy bomba az aktatáskámban. Leülne mellém? – ezzel a két rövid mondattal kezdődött a múlt század egyik leghíresebb gépeltérítése az Egyesült Államokban. Az akciófilmnek sem gyenge történet 1971. november 24-én, hálaadás estéjén kezdődött, amikor egy magát Dan Coopernek nevező férfi a portlandi repülőtéren felszállt a Northwest Orient 305-ös, Seattle felé tartó menetrend szerinti járatára. A jól szituált, negyvenes férfi vett egy bourbont szódával, majd kifinomult stílusban odahívta az egyik stewardesst. Átadta a kartonpapírra írt fenyegetést, és egy másikon közölte követeléseit. „Kétszázezer dollárt akarok délután öt órára, készpénzben. Az összeget tegyék hátizsákba. Ezenkívül kérek két első és két hátsó ejtőernyőt. Ha leszálltunk Seattle-ben, tankolják tele a gépet. Semmi gyanús mozgás, különben teszem a dolgom!” – írta a férfi.
A rendőrségi készültség ellenére a gépet megtankolták, és átadták a váltságdíjat Coopernek, aki elengedte a repülőn tartózkodó 36 utast. A fedélzeten maradt személyzetnek mindössze annyit mondott, vegyék az irányt Mexico City felé. A felszállást követő néhány percben azonban végleg eltűnt a gépről, csak a raktér nyitott hátsó ajtaja maradt utána. Az FBI szerint az ejtőernyők segítségével 3000 méteres magasságból ugrott ki.
A sajtó által csak D. B. Cooperként emlegetett elkövetőnek negyven éve nyoma veszett, mindössze egy elsárgult fantomkép árulkodik róla. Az FBI hiába indított igen komoly embervadászatot, hallgatott ki gyanúsítottként a bűncselekményt követő öt évben mintegy nyolcszáz embert, nem akadtak a napszemüveges elkövető nyomára. Annak ellenére sem, hogy szövetségi körözést adtak ki a váltságdíjként átadott bankjegyek azonosító számaira, a pénz azonban sosem bukkant fel az Egyesült Államokban. Az egyetlen értékelhető nyom Washington államban, a Columbia folyó partján került elő 1980-ban. A nyolcéves Brian Ingram túrázás közben egy húszdolláros bankjegyet talált a töltésen. A helyszínelő nyomozók akkor a váltságdíjból származó 5800 dollárra, egy kinyílt ejtőernyőre, egy pénzeszsákra és Cooper állítólagos nyakkendőjére bukkantak.
Noha az FBI három és fél éve újranyitotta Amerika leghíresebb döglött aktáját, nyom nem igazán akadt – egészen mostanáig. Legalábbis ezt állítja egy 48 éves nő, aki Oklahoma Cityben azzal kereste fel a helyi FBI-irodát, hogy nagybátyja, Lynn Doyle Cooper volt a hírhedt elkövető. Az elsőként az amerikai ABC televíziónak nyilatkozó Marla Cooper ezt fényképekkel és egy nagybátyja által készített és használt bőr gitárpánttal akarja bizonyítani, amit mintavételre átadott a szövetségi nyomozóknak. A nő szerint komoly pénzügyi gondokkal küszködő családja 1971-ben közösen tervezte meg a gépeltérítést, és Cooper nagybácsi a hálaadási vacsora előtt váratlanul elment, majd véres felsővel érkezett vissza – idézte fel gyerekkori emlékeit az állítólagos elkövető unokahúga. Hozzátette, egy alkalommal egyik nagybátyja szájából azt is hallotta: „Igen, megcsináltuk, eltérítettünk egy gépet, és megoldódtak az anyagi gondjaink.” Marla Cooper saját bevallása szerint nagybátyját – aki szerinte a gépeltérítő alakját, cselekedeteit és nevét az általa nagyon kedvelt Dan Cooper siklóernyős képregényhősről mintázta – 1972-ben látta utoljára, ám úgy tudja, a férfi 1999-ben elhunyt.
Az FBI megerősítette, hogy új nyomokat vizsgál az ügyben, ám a gitárpántról nem sikerült ujjlenyomatot venni, így egyéb DNS- mintákkal próbálják összevetni Lynn Doyle Cooper és az elkövető 1980-ban megtalált állítólagos nyakkendőjén fellelt mintákat. A szövetségi nyomozók egyelőre nem kívánnak semmi egyéb információt kiadni az ügygyel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.