Kínzásért perelhető Rumsfeld

Zord Gábor László
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy chicagói bíróság hétfőn úgy döntött, hogy két amerikai állampolgár beperelheti Donald Rumsfeld volt védelmi minisztert amiatt, hogy Irakban amerikai katonák megkínozták őket.
Donald Vance és Nethan Ertel civil biztonsági emberként dolgozott az amerikai haderő által 2003-ban lerohant arab országban, amikor felfigyeltek arra, hogy cégük, a Shield Goup Security gyanús tevékenységet végez. Állításuk szerint a vállalkozás emberei lefizettek iraki tisztségviselőket, valamint illegális fegyverkereskedelemtől és más bűncselekményektől sem riadtak vissza. Gyanújukat és a rendelkezésre álló információikat megosztották amerikai kormánytisztviselőkkel is, ám 2006 áprilisában cégük visszavonta biztonsági belépőiket a bagdadi zöld zónába, abba az övezetbe, ahol az amerikai megszállók kiépítették jelenlétüket. Ezután amerikai katonák ejtették őket fogságba, megkötözve és bekötött szemmel hurcolva el őket egy közeli katonai bázisra. Vance három hónapig, Ertel hat hétig volt magánzárkában, fizikai és pszichés kínzást is alkalmaztak velük szemben, aztán egyszer csak szabadon bocsátották őket a bagdadi repülőtéren. Azonban sem akkor, sem pedig azóta nem helyezték őket vád alá.
A két férfi később úgy döntött, hogy pert indít Donald Rumsfeld ellen, arra alapozva, hogy azokat a szabályokat, amelyek alapján megkínozták őket, minisztersége idején vezették be. A vita eddig arról folyt, hogy van-e erre egyáltalán jogi lehetőség, és a chicagói szövetségi fellebbviteli bíróság döntött most úgy, hogy Rumsfeld nem élvez immunitást. A washingtoni kormányzat, amely tagadja, hogy háborús övezetben elkövetett emberijog-sértésért amerikai állampolgároknak jogában állna perelni, fellebbezhet a hétfői chicagói döntés ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.