Kismamák, védett korúak előnyben

A Nemzetgazdasági Minisztérium beépíti a készülő új munka törvénykönyvébe a szociális konzultáción született döntéseket, azaz a védett kor intézményét és a kismamák munkajogi védelmét. A tárca munkaanyagához százötven érdemi észrevétel érkezett, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapig lehetett véleményezni, illetve szakmai javaslatokat tenni a Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett új munka törvénykönyve tervezetéhez. A nagy vihart kavart munkaanyaghoz a tárca közlése szerint százötven érdemi észrevétel érkezett, amelyeket folyamatosan elemeznek. Az már biztos, hogy több, a leginkább kritizált ponton is módosítják a javaslatot. Mindenekelőtt beleépítik a szociális konzultáción született döntéseket, vagyis a védett kor intézményét és a kismamák munkajogi védelmét. Megerősítik továbbá a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelmét, illetve hogy az életkor előrehaladtával nem csökken a szabadnapok száma. A konzultációsorozat következő szakaszában személyes egyeztetések is lesznek a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel: a minisztérium jövő csütörtökön a szakszervezeti, másnap pedig a munkáltatói oldallal vitatja meg az új munka törvénykönyve koncepcióját. A tárca a széles körű konzultációsorozatot követően nyújtja be a kormánynak a tervezetet, amiről várhatóan ősszel dönt a kabinet, és ami ezután kerülhet az Országgyűlés elé.
Emlékezetes, nemcsak az ellenzék és a baloldali szakszervezetek bírálták élesen az új munka törvénykönyv tervezetét. A kereszténydemokrata Harrach Péter is elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy az nemcsak a miniszterelnök által is képviselt védett kor intézményével megy szembe, hanem a KDNP által készített sarkalatos családvédelmitörvény-javaslattal is. „Keresztényietlennek, emberietlennek” nevezte a munkaanyagot a kabinettel lojális Munkástanácsok is. A tervezet jelenlegi formájában megkönnyítené az elbocsátást, csökkentené a szabadságok számát, a munkáltató egyoldalúan is elrendelhetne évi 300 óra túlmunkát. Megszűnnek a felmondási tilalmak, azaz rendes felmondással megszüntethetnék a keresőképtelen, várandós, szülési szabadságon, gyesen, gyeden lévők munkaviszonyát úgy, hogy esetükben sem tolódna a felmondási idő 30, illetve 15 nappal. Számos szakszervezeti jogosítvány, kedvezmény megszűnne, illetve szűkülne, a tervezet továbbá lehetővé tenné a munkavállaló magatartásának ellenőrzését akár a munkaidőn és munkahelyen kívül is. Sőt, a munkáltató úgy alkalmazhat technikai eszközt a munkavállaló ellenőrzésére, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ráadásul kiderült, hogy a munkaanyag készítői között szerepel az a Pethő Róbert, aki mintegy tíz éve munkajogásza az e területen gyakorlatilag minden előírást megszegő Tescónak.
Azt egyébként senki nem vitatta, hogy a munka törvénykönyve átfogó módosítására szükség van, hiszen a jelenleg hatályos jogszabály 1992-ben született, mára idejétmúlttá vált, mivel a gazdasági környezet jelentősen átalakult azóta. Azt azonban valamennyi párt és szakmai szervezet elfogadhatatlannak tartotta, hogy a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, a versenyképesség javítása egyedül a munkavállalók rovására történjen.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Lázár János egyébként többször is kijelentette, a dokumentumot csak munkaanyagnak tekintik. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja.
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.