Kiszabadult a vesztegetési ügy kulcsembere

Hétfőn letették a harmincmillió forintban meghatározott óvadékot a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatója, I. Gábor érdekében, aki így elhagyhatta a börtönt. Azt, hogy ki fizette ki az összeget, nem hozták nyilvánosságra. Az egyetem gazdálkodásával összefüggésben tavaly április óta folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az oktatási intézmény történetében példátlanul botrányos – milliárdos nagyságrendű – vesztegetési ügynek huszonkilenc gyanúsítottja van. A főigazgató mellett további huszonnyolc embert bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítottak meg. Az egyetem volt gazdasági főigazgatója több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a Pécsi Ítélőtábla sajtószóvivője, Tóth Sándor lapunknak megerősítette, hétfőn letették az óvadékot I. Gábor ügyében, ezért a volt gazdasági főigazgató elhagyhatta a börtönt. Arról azonban, hogy ki tette le a pénzt, közölte, nem adhat felvilágosítást. Az óvadékot a gyanúsított akkor kaphatja vissza, ha nem szökik meg, nem vonja ki magát az eljárás hatálya alól.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) beszerzéseivel kapcsolatos nyomozás során tavaly nyár elején egyszerre több helyen tartottak házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatárasai, s néhány nap alatt csaknem tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe. Első körben nyolc embert helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság, köztük a PTE akkori informatikai igazgatóját, gazdasági főigazgatóját, főigazgató tanácsadóját, valamint az universitasszal szerződéses viszonyban álló vállalkozások alkalmazottjait is. A feltételezések szerint egyes beszerzéseken nyertes cégektől kenőpénzt fogadtak el a gyanúsított egyetemi dolgozók, a cselekményeket pedig bűnszövetségben követték el. A szóban forgó ügyletek értéke milliárdos nagyságrendű is lehet.
A botrány ugyanakkor nem marad meg az PTE falai belül, hiszen gyanúsított lett F. Tamás is, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. S bár többen is hosszabb-rövidebb ideig rács mögött voltak, az ügy kulcsfigurájának tekintett I. Gábor volt a legtovább, tavaly június óta előzetes letartóztatásban.
A Pécsi Ítélőtábla – megváltoztatva a Baranya megyei bíróság azt megelőző döntését – határozott úgy, hogy I. Gábor 30 millió forintos óvadék letétele után elhagyhatja a börtönt, s házi őrizetbe kerülhet. A táblabíróság közleményben azzal indokolta a döntést, hogy a rendezett családi körülmények között élő férfit családi, rokoni kapcsolatain túl üzleti érdekeltségei is Pécshez kötik. Hosszabb időt töltött már előzetes letartóztatásban, így a nagy összegű óvadék kellő biztosítékot nyújt arra, hogy az eljárási cselekményeken megjelenjen. Az óvadékot bárki leteheti, nem csupán a terhelt védője, illetve családtagja, hozzátartozója.
A pénz egyébként a múlt héten még nem érkezett meg, így az exigazgatónak hétfőig várnia kellett a szabadulásra. Szintén óvadék fejében – ötmillió forint letétele után – távozhatott az előzetesből I. Gábor tanácsadója, V. Bálint, akit lakhelyelhagyási tilalom mellett helyeztek szabadlábra. A főigazgató mellett további 28 embert gyanúsítottak meg a bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A történet pikantériája, hogy az ügyben nyomozást folytató NNI regionális osztályvezetőjét, Váradi Csaba alezredest – miután idén januárban felfüggesztették állásából – tizenötrendbeli hivatali visszaéléssel, egyrendbeli jogosulatlan titkos információszerzéssel, valamint más bűncselekményekkel gyanúsították meg a közelmúltban. Ez utóbbi ügyet pedig negyven évre titkosították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.