Könnyűzene nagyzenekarra ültetve

A Magyar Rádió Szimfonik Live kedd esti háromórás Sziget-megakoncertjével új korszak kezdődött: az akusztik 2.0. A szimfonikus zenekar és egy pop-rock előadó közös játékára épülő projekt akár divatot is teremthet.

Balogh Roland
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon is sokan nézték az amerikai zeneadó, a Music Television Unplugged (Akusztikusan) című sorozatát az 1990-es években, és emlékeznek még például a Nirvana vagy Bryan Adams zseniális, illetve a Liam Gallagher énekes bojkottja miatt botrányba fulladt Oasis-koncertekre. Az ötletet itthon az MR2-Petőfi rádió honosította meg néhány évvel ezelőtt, Akusztik című műsora pedig mára az egyik legkedveltebb könnyűzenei adássá nőtte ki magát. A sorozat annyira bevált, hogy sokan az Akusztik műsorokból ismertek meg addig csak láthatatlan szubkultúrákban mozgó együtteseket.
A keddi koncertet megelőzte egy érdekes próbálkozás: a Heaven Street Seven zenekar Ez a szerelem című dalát nemrég szimfonikus formában is felvették. Az idei Szigeten ezt megfejelve merész, ám a koncert tapasztalatai alapján ígéretes kezdemény született. A recept egyszerű, és működik: végy tizenegy előadót, ereszd őket össze egy nagyzenekarral, és élvezd, ami a találkozásból születik. A kiválasztott hazai előadók megtiszteltetésnek érezték a felkérést, komolyan is vették. A rádiós Akusztik-sorozatban többek között a progresszív rockot játszó Isten Háta Mögött együttes is lehetőséget kapott már számai átértelmezésére, a dalok áthangszerelésében most Balogh Sándor karmester és zeneszerző játszotta a főszerepet. A Budapest Bár esetében Lovasi András, a Pannonia Allstars Ska Orchestra esetében pedig a trombitán játszó Subicz Gábor is segítette Balogh munkáját. Izgalmas eredmény született, még ha az összhangzás alapján úgy is tetszett, elbírt volna még néhány közös próbát az ötlet.
(Magyar Rádió Szimfonik Live, Sziget, Világzenei Nagyszínpad, augusztus 9.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.