Kortárs alternatívák Pozsonyban

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Pozsonyban a Socha a Objekt című kiállítást, amelyen tizenhárom ország százhatvankét művészének alkotásait mutatják be. A rendezvény főszereplői ebben az évben a magyar alkotók: az eseménysorozat legfontosabb kiállítását a Művészetek Házában a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény szobrászati anyagából rendezték.

P. Szabó Ernő
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs jobb, mint úgy nézni műalkotásokat, hogy közben azt a várost is folytonosan új nézőpontból ismerjük meg, amelyben a művekkel találkozunk. Persze nem azokra az igénytelen köztéri művekre gondolok, amelyek az utóbbi években Pozsonyban is elszaporodtak. Mert szerencsére van Pozsonyban néhány művész, művészetbarát, aki évről évre igyekszik alternatívát kínálni, megmutatni azt a kortárs szobrászatot, amely valóban értéket hoz létre.
Ahogyan eddig, az idén is elsősorban galériákban, különböző kulturális intézmények kiállítótermeiben rendezték meg a Socha a Objekt (Szobor és objektum) című kiállítást, de mint korábban, most is azokat a műveket látják a legtöbben, amelyeket a köztereken mutatnak be, ez alkalommal kifejezetten a Szlovák Nemzeti Színház előtti hosszú, hangulatos térre, a Hviezdoslavovo námestiére koncentrálva. Ha a szép anyagokban, izgalmas kortárs formákban kigyönyörködtük magunkat, akár azon is elgondolkodhatunk, hogy Prágához hasonlóan hogyan tudták Pozsony teljes óvárosát egységesen, valóban a múltat idézően, ugyanakkor látogatóbarát módon rekonstruálni, s egy üveggel fedett mély üregbe lenézve még azt is felfedezhetjük a színház előtt, hogy a mélyben máig megmaradtak a középkori Halász kapu és a védőbástya falai.
Összebékíthető, egymást gazdagító a múlt és a jelen, derül ki az egyik résztvevő, a Victor Vasarely munkáit prezentáló Kressling Galéria történetéből: a kiállítóhely 2007-ben Pozsony történelmi központjában, a Grössling utcában kezdte meg a működését, ott, ahol valamikor a nagy Duna és a folyó érsekújvári ága szigetet alkotott. A Grössling-sziget emlékére vette fel mai nevét a galéria, amely a legjobb szlovák és közép-európai kortárs művészeti alkotásokkal kívánja gazdagítani a pozsonyi művészeti szcénát és műtárgypiacot. A pozsonyi kortárs galériák mellett többek között az egyetemi könyvtár kiállítóterme, a klarisszák udvara, a lengyel, az osztrák és a bolgár kulturális központ is bekapcsolódott a főleg az óváros utcáit elfoglaló rendezvénysorozatba.
Az idei tárlatsorozat legfontosabb helyszíne a Mihály-kaputól néhány száz méterre található: a Művészetek Háza kiállítótermének több száz négyzetméterén a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény több mint száz alkotása látható, klasszikus értelemben vett szobrok, a festészet-szobrászat-iparművészet vagy éppen a fotó-, videoművészet közötti határterületet képviselő alkotások. Alkotóik között Almásy Aladártól Zsemlye Ildikóig, Bohus Zoltántól Vinczeffy Lászlóig ott találjuk a kortárs magyar szobrászat, festészet, grafika legjelesebbjeit – egy-két munkát kivéve hibátlannak mondható a válogatás. Jó lenne a szoborgyűjtemény értékéről meggyőzni a hazai közönséget is.
(Socha a Objekt XVI., Pozsony és Pöstyén, augusztus 28-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.