Közeledik Putyin visszatérése

Ha fél éve még bizakodva és türelmetlenül várták az orosz hatalmi tandem körüli csapatok a döntést, akkor most egyre nagyobb kétségek között idegesen követelik, derüljön már ki végre, ki indul 2012-ben, s lesz végső soron Oroszország elnöke. Így aztán nem csoda, ha ezúttal a Reuters „biztos” értesülése fodrozza a habokat.

Stier Gábor
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Vlagyimirovics dolgozik, s nem azon rágódik, vajon induljon-e a választásokon! – A kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov e szavakkal ütötte el – immár sokadszor – a Putyin jelöltségét feszegető érdeklődést. Az elemzők kincstári óvatossággal, ám mikrofon nélkül egyértelműen arra voksolnak, hogy négy év után Putyin visszatér a Kremlbe.
Éppen ezért szinte semmi újat nem hozott a Reuters minapi „értesülése”, mégis sokan felfigyeltek arra, hogy „megbízható” Kreml-beli források szerint Vlagyimir Putyin bizony a visszatérésen gondolkozik, mi több, a dolgot magában már el is döntötte. A súgók úgy tudják, a kormányfőt aggasztja, hogy protezsáltjának, Dmitrij Medvegyevnek sem a politikai elitben, sem üzleti körökben, sem pedig a választók között nincs akkora támogatottsága, amely az elengedhetetlen reformok megindításakor biztosítaná az országban a stabilitást. Tény, hogy a nyugati sajtó és az elnök csapata is túlértékeli Medvegyev súlyát mind az apparátusban, mind pedig a közvéleményben. Ez utóbbit támasztja alá, hogy Putyinban, akinek népszerűsége a Levada Központ felmérése alapján 69 százalékos, a lakosság 44, míg Medvegyevben 36 százaléka bízik. Tény az is, ahogy ez a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai értékelésekből is kirajzolódik, Medvegyev a kritikus helyzetekben nem eléggé acélos, s a szükség szülte tandemen, mint irányítási formán is túllépett az idő, nem sugározza már eléggé a stabilitást.
S mivel Oroszország embere Putyin, visszatérése logikus, mint ahogy az is, hogy egy reformer miniszterelnökkel fogjon hozzá az átalakításhoz. S ha ez sikerül, akár újabb hat évig is maradhat, s így a hatalom csúcsán eltöltött 25 év után 72 évesen már nyugodtan adhatja át az ország irányítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.