Kudarc az MSZP kezdeményezése

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította az MSZP visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezését. Az OVB az elmúlt hetekben több népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta.

Bodacz Balázs
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltották volna a visszamenőleges jogalkotást a szocialisták, ha az az érintetteket hátrányosabb helyzetbe hozza. Lukács Zoltán (MSZP) elmondta: a választási bizottság a beadványban szereplő „hátrányos” szó homályosságára, illetve a közelmúltban módosított alkotmányra hivatkozva elutasította egy erről szóló népszavazás kiírását. A szocialisták az Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Az ellenzéki politikus nem vitatta, hogy az OVB határozata megfelel az alkotmányos rendelkezéseknek, a döntést mégis politikainak nevezte. Hozzátette: a magyar alkotmány második szakaszában megfogalmazott jogállamiság magában foglalja a visszamenőleges jogalkotás tilalmát, ez azonban ellentétben áll a „98 százalékos különadóra és a nyugdíjak elvételére vonatkozó”, közelmúltban elfogadott rendelkezésekkel. Az MSZP népszavazási kezdeményezését Mesterházy Attila jelentette be a szocialista párt június 18-án tartott kongresszusa előtt.
Az OVB július 19-én már döntött egy hasonló ügyben. Akkor egy magánszemély által kezdeményezett népszavazási kérdést bírált el a testület, amely így szólt: „Egyetért-e ön azzal, hogy a már törvényesen megszerzett jogokat visszamenőleg senkitől elvenni vagy csökkenteni ne lehessen?” Az OVB akkor az Alkotmánybíróság egyik 1992-es határozatára hivatkozva kijelentette, hogy „a jogbiztonság megköveteli a megszerzett jogok védelmét, […] illetve a múltban keletkezett, tartós jogviszonyok megváltoztathatóságának alkotmányos szabályokkal való korlátozását”. A kérdés viszont a választási bizottság szerint általános védelmet biztosítana a szerzett jogoknak, nem tenné lehetővé, hogy azok körét az alkotmányban korlátozzák. Minthogy az alaptörvény most is tartalmaz ilyen korlátozó rendelkezéseket, ezért a felvetés az alkotmány módosítására irányul. Erről pedig népszavazáson nem lehet dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.