Kutya és bringa

Ökoterroir

Hegyi Zoltán
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz-harminc évvel ezelőtti képek Amszterdamból, Koppenhágából, Berlinből. Rokonszenves fiatalok biciklin közlekednek, mellettük kutya baktat. Alternatívnak nevezett életmód. Nálunk akkoriban még Pista bácsi számított punknak, amennyiben gázpalackkal a csomagtartón és keresztbe tett kaszával bizonyította, hogy az ittas kerékpározás a falusi folklór integráns és elidegeníthetetlen része, a Bodri meg otthon üvöltött egy másfél méteres láncon. Azóta a helyzet lassan megváltozott, tegyük hozzá, előnyére. Magyarországon is hódít a városi kerékpározás, annak minden következményével együtt, a kutya pedig egyre elismertebben életünk társa, barát és családtag, bár még mindig vannak vendéglátóhelyek, ahol a teraszra sem vihetjük őket magunkkal. Ezzel az üzletpolitikával ugyan kicsit odébb a tulaj másnap lehúzhatná a redőnyt, de Isten malmai lassan őrölnek. Az én munkahelyemre például rendszeresen bejár egy kutya a gazdájával, szerintem már mágneskártyája is van. Amióta ez így van, a következőket lehet megfigyelni. Nincs ember a folyosón, aki ösztönösen ne méltatná legalább egy gyors fülvakarásra, és nincs kolléga, aki ne mosolyodna el legalább egy pillanatra. És ennek az élettani hatása mindkét fél számára felbecsülhetetlen. Az amerikai iparági szövetség (APPMA – American Pet Products Manufacturers Association’s) megbízásából készült 2008-as felmérés kimutatta, hetvenötmillió amerikai ember gondolja úgy, hogy a kisállatok jelenléte a munkahelyeken boldogabbá teszi a dolgozókat. Az állatok egyre inkább elfogadottabbak lesznek a munkahelyeken és gondoskodnak róla, hogy jó hangulatban menjen a munka – nyilatkozta örömmel Bob Vetere, az APPMA elnöke. És mivel a háziállatok közül a kutya a legkommunikatívabb társ, utcahosszal vezeti is a legkedveltebb munkahelyi jószágok listáját. A kutatások szerint a kutya jelenléte csökkenti a stresszt, növeli az elégedettséget és ezzel a teljesítményt, segít a közösségi szellem formálásában, képes hidat építeni az emberek közé. Nyilván a bicikli is, hiszen kerékpáros-társadalomról is beszélünk. Most, hogy újra dübörög a Sziget Fesztivál, a bringa mint városi közlekedési eszköz, még jobban felértékelődhet. Aki állt már háromnegyed órát a HÉV-en két merevrészeg, izompólós holland hóna alá préselve, miközben egy hátizsák csőváza átfúrta a lépét, tudja, miről beszélek. Eggyel roszszabb, mint egy pótos Kamaz után tekerni. Nos, a Szigeten idén is üzemeltetnek egy ezer bicaj befogadására alkalmas, éjjel-nappal nyitva tartó, ingyenes és őrzött tárolót, aminek a működése leginkább egy ruhatárhoz hasonlít. És az egyik legrokonszenvesebb kezdeményezés a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.