Lángoló London

Jotischky László
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit fővárosban a második világháború vége óta sosem égett annyi épület egyszerre, mint a hétfőről keddre virradó éjjel. Utána legalább hat másik városrészre átterjedt a bűnözési hullám, és elöntötte Birmingham, Liverpool, Leeds, Bristol és Nottingham üzleti központját is. A forgatókönyv mindenütt azonos volt: a zavargások szervezői korszerű kommunikációs eszközökkel irányították a gyújtogató és fosztogató bandákat a célterületre. A közvélemény és a média nem érti, hogy a rendőrség miért bizonyult mindeddig képtelennek a tombolás megfékezésére. A válasz nem egyszerű. A tömeges zavargás váratlanul robbant ki, a nyári szabadságok idején a miniszterelnöktől a belügyminiszterig távol volt a politikai vezetőség, a Scotland Yard két legmagasabb rangú vezetője nemrég mondott le a Murdoch-féle sajtóbotrány kapcsán, amely a korrupció vagy legalábbis a gondatlanság árnyát vetette a rendőrségre.
A rendfenntartók állandó reflektorfényben dolgoznak, és ez állandó kritikát jelent. Ha a rendőri reakció lassú vagy nem elég erőteljes, akkor a vád készületlenség, félénkség vagy hanyagság. Ha a reakció azonnali és határozott, akkor tucatnyi interjúban, vezércikkben hangzik el a két jól ismert kifejezés: túlreagálás, rendőrbrutalitás. Mindez azonban sokak szemében nem elegendő mentség vagy magyarázat arra, hogy a mostani zavargási hullám sok tetthelyén egy óra is eltelt, míg feltűntek a rendőrök egy akkorra már teljesen kifosztott, sok esetben kiégett üzletsor előtt. Máshol megesett, hogy nem volt, aki megvédje a helyszínre kisietett tűzoltókat és mentőket a huligánoktól. Hogy huligánokról, közönséges bűnözőkről és nem felháborodott tiltakozókról van szó, azt magukon a tetteseken kívül senki sem tagadja. Még a rendőrgolyó áldozatának, Mark Duggannek az élettársa sem, aki Duggan családjával és barátaival csendes tiltakozó tüntetést szervezett a tottenhami rendőrség elé. Tévéinterjújában azt mondta, hogy Duggan ugyan ártatlan volt, de a gyújtogatók, fosztogatók tevékenységének semmi köze sincs a halálához, a tragikus esemény egyszerűen jó alkalomnak látszott a rablásra és rombolásra. Ugyanez a vélemény hangzott el a politikai spektrum mindkét oldalán, és kivált Theresa May belügyminiszter részéről, aki arról beszélt, hogy a tettesekre a törvény teljes szigorával fognak lesújtani.
A legfontosabb kérdésre a legnehezebb a válasz: mi váltotta ki ezt a tombolást? Nem Mark Duggan halála, bármennyire elítélendő is, hogy agyonlőtték. Az igazságérzet, az együttérzés, a gondatlanságból vagy gonoszságból elkövetett emberölés miatti felháborodás késztethet embereket tiltakozásra, haragos tüntetésre, esetleg rombolásra is. De senki sem rabol azért, mert haragszik.
Van, aki a multikulturalizmust okolja, hiszen a zavargások azokban a londoni városrészekben történtek, ahol igen sok a színes bőrű, több helyütt többségben is vannak. Ám a bűnözés nem a fehérek ellen irányul. A porrá égett otthonok lakói javarészt afrikai, ázsiai eredetű családok. A kifosztott üzletek tulajdonosai csaknem mind színes bőrűek. Még a fogyasztói társadalom elleni fellépésnek sem lehet tekinteni, hogy egy borbély üzletéből a borotváktól és ollóktól kezdve a székekig és tükrökig mindent elhordtak. A válasz összetettebb.
Szerepel benne az unalom, a falkamentalitás, a mindenfajta tekintéllyel való szembefordulás, az erkölcsi értékeket életben tartó családi kötelék lazulása és az opportunista nyereségvágy egyaránt. És még jó néhány olyan dolog, amiről nem a kormány tehet, hanem az emberek maguk. Csak ők egy ideje elfelejtették, nem csupán jogaik, de kötelességeik is vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.